Prevoznici traže produženje roka za usklađivanje sa Standardom direktne vidljivosti

Više 89% prevoznika želi produženje roka za uklađivanje sa novim propisima Standarda direktne vidljivosti (Direct Vision Standard – DVS) u Londonu, pokazalo je najnovije istraživanje britanske asocijacije drumskih prevoznika RHA (Road Haulage Association).

Radi se o ugradnji posebne sigurnosne tehnologije, koja predstavlja veliki trošak za drumske prevoznike. Kako prenosi trans.info, anketa sprovedena ranije ovog meseca obuhvatila je velike, srednje i male operatere koji bi do kraja oktobra trebalo da se usklade sa novim obavezama koje donosi Standard direktne vidljivosti.

Novi DVS i pravila o Progresivnom sigurnosnom sistemu (PSS), koja treba da stupe na snagu 28. oktobra 2024. godine, zahtevaju da teška teretna vozila teža od 12 tona s ocenom DVS ispod tri zvezdice budu opremljena dodatnim sigurnosnim tehnologijama, uključujući informacione sisteme o mrtvom uglu (BSIS) i informacione sisteme o početnom kretanju (MOIS).

Troškovi usklađivanja su značajni, pri čemu RHA procenjuje ukupan trošak za industriju od oko 0,6 milijardi funti. Ovo uključuje troškove naknadne ugradnje, procenjene na 3.000 funti po kamionu, uključujući i gubitak za nekorišćenje kamiona dok traje modifikacija.

Chris Ashley, šef politike zaštite životne sredine i regulatorne politike u RHA, ranije je istakao neravnomeran uticaj na manje prevoznike u poređenju s većim kompanijama i značaj finansijske podrške koju bi Transport for London (TfL) trebalo da pruži kako bi se pomoglo u upravljanju ovim troškovima. Kako je istakao, zabrinut je „da li će oktobarski rok moći da bude ispoštovan“.

Šta je pokazala anketa 

Ovo je druga anketa koju RHA sprovodi o Standardu direktne vidljivosti u toku 2024.

– Želeo bih da zahvalim našim članovima i industriji na odgovoru na našu novu anketu. I dalje postoji značajna zabrinutost operatera u vezi sa vremenskim okvirom za ugradnju novih uređaja, koji je pred njih postavljen. To je i razlog zašto smo sproveli drugu anketu – nakon one koji smo već realizovali ranije tokom godine: da bismo videli ažuriranu sliku spremnosti našeg sektora, da se uskladi sa novim standardima – rekao je direktor RHA Richard Smith.

Prema rezultatima, 57 procenata anketiranih nije sigurno da može da instalira usklađenu opremu do trenutnog roka, naglašavajući potrebu za produženjem roka.

– Sarađujemo sa partnerima i nastavljamo dijalog sa TfL-om, kako bismo firmama podigli samoupozdanje da investiraju u neophodnu sigurnosnu opremu. Ovi rezultati nam daju jassne i koncizne dokaze koje ćemo podeliti sa vlastima i na osnovu kojih ćemo zatražiti da prelazni period bude produžen za godinu dana – dodao je Smith.

Ukoliko vas interesuje više informacija o Standardu direktne vidljivosti u Londonu, pogledajte neke tekstova koje smo ranije objavili! 

Foto: Pixabay, London

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.