Transportno preduzeće mora da plati 4,6 miliona evra zbog prevare

Tužba protiv porodične kompanije Verjans Transport šokirala je belgijski sektor teretnog transporta, prenosi trans.info.

Rukovodioci tog preduzeća proglašeni su krivim za prevaru socijalnog osiguranja, kao i za delo udruživanja u kriminalnu organizaciju. Kao rezultat toga, Verjans Transport mora belgijskom nacionalnom telu za osiguranje (ONSS) da vrati 4,6 miliona evra, dok su upravi kompanije izrečene uslovne zatvorske kazne.

Kompanija se prvi put našla pod lupom javnosti kada ih je jedan od vozača prijavio regulatornim vlastima, tvrdeći kako je bio prisiljen da radi 10 dana nakon što je otkriveno da je slomio kost stopala. Istraga je zatim otkrila i sumnjivu praksu koju je Verjans Transport godinama sprovodio.

Na osnovu prikupljenih dokaza, vlasnici kompanije Verjans Transport osuđeni su zbog pripadnosti kriminalnoj organizaciji. Povrh toga, proglašeni su krivim za prevare sa porezom i socijalnim osiguranjem nakon što su zaposlili 183 vozača iz Slovačke i Rumunije prema slovačkim ugovorima – uprkos činjenici da se njihov rad obavljao isključivo u Belgiji.

Ugovori o radu sastavljeni su u ime kompanija sa sedištem u Slovačkoj kako bi se koristile niže poreske obaveze. Optužbe pokrivaju i prilično dug period – od januara 2009. do decembra 2016. godine.

Nedostatak izjava zaposlenih u belgijskom nacionalnom sistemu socijalnog osiguranja (ONSS), zajedno sa prethodno pomenutom praksom, odigrao je ključnu ulogu u tužilaštvu protiv šefova kompanije Verjans Transport.

Konačna presuda suda u Liježu nije bila tako oštra kao zahtevi tužioca od 12 godina zatvora i novčane kazne od skoro 2 miliona evra. Prema belgijskom novinskom portalu dhnet.be, sudija je smanjio zatvorsku kaznu za četvoricu optuženih na dve godine uslovno.

Optuženima je takođe naloženo da vrate preko 4,6 miliona u ONSS. Tokom pretresa izvršenog u preduzeću, zaplenjeno je 300.000 evra, a sve je to već prebačeno belgijskoj upravi za socijalno osiguranje.

Izvor: trans.info

Podeli na društvenim mrežama: