Prevoznik prevarom socijalnog osiguranja „uštedeo” 4 mil EUR

Španska transportna kompanija “uštedela” je 4,3 miliona evra prevarom socijalnog osiguranja, piše trans.info. Sud u Pamploni proglasio je firmu Lodisna koja se bavi drumskim transportom krivom za prevaru. Utvrđeno je da je prevoznik izbegao plaćanje socijalnog osiguranja za 580 zaposlenih, lažnim prikazivanjem njihovog statusa u firmi.

Među onima za koje je utvrđeno da su “lažno samozaposleni” bili su i vozači kamiona koji su avionom prevoženi iz Rumunije, kako bi uštedeli novac Lodisni na isplatama socijalnog osiguranja.

Angažovanje vozača dogovarano je sa zadrugom Urbiola, ali je sud presudio da su oni u praksi bili zapravo zaposleni u ovoj (matičnoj) firmi. Prevoznik je takvim malverzacijama štedeo 900 evra socijalnog osiguranja po vozaču. Ukupno, smatra se da je kompanija izbegla plaćanje 4,3 miliona evra.

Kako piše trans.info, sud je procenio da su vozači imali uobičajeno radno vreme, kao i da su dobijali instrukcije direktno od Lodisne, što znači da nisu bili samo saradnici.

Španski portal noticiasdenavarra.com navodi da se u presudi zaključuje da postoji dovoljno dokaza da se shvati da je zadruga Urbiola osnovana na incijativu Lodisne, u njenu korist, a ne u korist radnika, pri čemu je Lodisna bila ta koja je uređivala unutrašnje funkcionisanje organizacije, kao i pružanje transportnih usluga.