Primena SSP na prevoze između Srbije i Velike Britanije – Srpski tranzitni saobraćaj bez ograničenja

Nakon postizanja konačnog sporazuma po pitanjima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u vezi sa primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, obratilo se Evropskoj komisiji preko Ministarstva evropskih integracija Republike Srbije.

U skladu sa informacijama dobijenim od predstavnika Evropske komisije, MGSI objavilo je obaveštenje da se srpski tranzitni saobraćaj (prevoz tereta, prevoznika sa sedištem u Srbiji, koji je u tranzitu iz Srbije kroz teritoriju Zajednice, a namenjen je trećoj zemlji ili tereta iz treće zemlje namenjenog Srbiji) odvija bez ograničenja datumom stupanja na snagu Sporazuma.

Stoga, srpski prevoznici u drumskom saobraćaju mogu proći u tranzitu kroz EU u treću zemlju bez posedovanja tranzitne dozvole. Stupanjem sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo je postalo treća zemlja.

Takođe, primenjujući član 4 (1) (c) Sporazuma o trgovini i saradnji između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, britanski prevoznici mogu bez ograničenja prolaziti kroz teritoriju EU kada idu u Srbiju.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije omogućava neograničen pristup tranzitnom saobraćaju Zajednice (prevoz, prevoznika sa sedištem u Zajednici, tereta u tranzitu preko teritorije Srbije „na putu“ do ili iz države članice Zajednice), datumom stupanja na snagu Sporazuma.

Ova odredba odnosi se samo na tranzit kroz Srbiju između dve tačke u EU od strane prevoznika iz EU. Prema tome, situacija u kojoj prevoznik iz države članice Zajednice obavlja prevoz u tranzitu preko teritorije Srbije sa krajnjim odredištem u Ujedinjenom Kraljevstvu nije uključena u SSP sa Srbijom.

Navedeni uslovi biće primenjivani i u slučaju eventualnog razduživanja pojedinačnih tranzitnih dozvola u vezi sa prevozima na relaciji Ujedinjeno Kraljevstvo-Srbija, i obrnuto počevši od 1. marta 2021. godine. 

Kompletno obaveštenje MGSI možete pogledati i na ovom linku. 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.