Prirodni gas: „Zeleniji“ i jeftiniji transport za Evropu

Energija povezuje. Napaja automobile, kamione i brodove i omogucava im da preðu hiljade kilometara, prevozeci robu i ljude putem mreza koje se neprestano razvijaju i menjaju. Nacini transporta su oduvek predstavljali nosioci napretka i podstrek za inovacije. Tokom poslednjih nekoliko decenija doslo je do znacajnog tehnoloskog napretka u pogledu dizajna, brzine i velicine vozila. Danas,  najvazniji izazovi su ekoloske i ekonomske prirode, a gas je savrseno resenje za „zeleniju“ i jeftniju mobilnost.

Upotreba gasa u transportu sirom sveta vec je porasla za 220% izmeðu 2008. i 2012. godine, sa 13,6 milijardi kubih metara na 30,1 milijardu kubnih metara. Meðunarodna agencija za energiju (IEA) nedavno je predvidela da bi samo do 2018. godine upotreba gasa u transportu mogla da poraste za skoro 10%, na 50 milijardi kubika sirom sveta. Neke druge prognoze pokazuju da bi ovaj trzisni segment u Evropi mogao da predstavlja ne manje od dodatnih 40 milijardi kubika gasa do 2030. godine, dok bi na svetskom nivou mogao da dostigne izmeðu 200 i 400 milijardi kubnih metara.

Gazprom zeli da gas kao gorivo prenese na sasvim novi nivo. Nedavno smo kupili 12 stanica sa KPG (komprimovani prirodni gas) gasom na jugu Nemacke, a cilj nam je da imamo 23 stanice do kraja 2013. godine. Planiramo da nastavimo da dalje sirimo mrezu gasnih stanica u godinama koje dolaze.

Zahvaljujuci prirodnom gasu, transport sa niskom emisijom nije vizija buducnosti. Prirodni gas je vec dostupan i danas: pouzdan, bezbedan, pristupacan i ekoloski. Vozila na prirodni gas imaju 25% manju emisiju CO2 od dizelasa, a emisija N2O, mnogo snaznijeg gasa koji prouzrokuje dodatni efekat staklene baste, je 85% manja. Za razliku od vozila koja koriste dizel ili benzin, koncentracija caði i ugljen-monoksida je smanjena skoro na nulu pri sagorevanju gasa, te se time unapreðuje kvalitet vazduha i minimalizuje uticaj transportne emisije na nase respiratorne organe.

Gas omogucava veliko smanjenje emisije po mnogo nizoj ceni za potrosace, koji mogu da voze duze za manje para. Vozila na prirodni gas za 10 evra mogu da preðu oko 220km, dok automobil na dizel moze da preðe 164km, a vozilo koje koristi benzin samo 103 km za istu kolicinu novca. Kako navodi Evropski gasni forum, u Evropi je moguce ustedeti 68 do 77 milijardi evra do 2050. godine, uz dalji razvoj upotrebe prirodnog gasa u transportu, u odnosu na uobicajeno poslovanje. Kamioni i brodovi imaju najveci potencijal da generisu ustedu troskova, a to nije zanemarljiv podatak u vreme krize!

Od 2008. godine, zajedno sa E.ON Rurgasom i podrskom na lokalu, Gasprom organizuje godisnji reli ’Blue Corridor’ (Plavi koridor), koji okuplja vozila na prirodni gas (NGV vozila). Pomocu ove inicijative, zelimo u prvi plan da stavimo izvodiva resenja za cistiju i jeftiniju mobilnost u Evropi. Ove godine, izmeðu 3. i. 18. oktobra, oko 15 automobila, autobusa i kamiona na gas kruzice oko Baltickog mora, na putovanju od Sankt Petersburga preko Skandinavije, do Kopenhagena, Hamburga, Gdanjska i svih baltickih zemalja, prateci trgovacki put stare Hanzeatske lige. Po prvi put, reli ce preci iz Finske u Svedsku na trajektu koji radi na TPG, sto u  visokozagaðenom Baltickom moru predstavlja prvoklasan primer ekoloskih i ekonomskih pogodnosti upotrebe TPG-a u

Ovaj reli pokazuje da prevoz na gas vec funkcionise, i pokazuje da zahvaljujuci NGV vozilima potrosaci trose manje, istovremeno stiteci okolinu. Ovaj reli takoðe istice da je potrebno stvaranje gusce mreze stanica za dopunjavanje gorivom, sto je kljucno da ova tehnologija postane dostupnija. Takoðe, kako bi se izbegao problem „kokoske i jajeta“ dostavljaci gasa, proizvoðaci vozila i drzavne vlasti moraju da saraðuju.

Pozdravljamo paket o cistom prevozu koji je Evropska Komisija objavila ove godine. Ovaj predlog postavlja ambiciozne ciljeve EU za promovisanje sire upotrebe vozila i stanica za dopunjavanje gorivom koje koriste alternativna goriva, poput gasa. Ovo je bitan i neophodan signal za industriju i jasan napredak ka razvijanju pravih trzisnih uslova da KPG i TPG povecaju prisustvo u prevozu u Evropi.

Trenutno, oko 18 miliona NGV vozila je registrovano sirom sveta. Do 2020. godine bi trebalo da ih bude 50 miliona. Meðutim, u Evropi trenutno ima samo 1,5 miliona NGV vozila, sa 841 u Srbiji. EU je oznacila pocetak trke sa svojim paketom o cistom prevozu, a Gasprom je spreman da se ukljuci u trku za „zeleniji“ i jeftiniji prevoz.