Privredna komora Srbije traži da Nemačka preispita mere – Vozači zbog testova satima na granici

Zbog uvođenja novih mera koje prete da blokiraju transport ne samo iz Srbije već i čitave Evrope, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture Štefanu Bilgeru u kome traži razrešenje ove situacije zbog koje trpe i mnoge druge zemlje Evrope.

– Poslednja mera koju je uvela Repubilika Nemačka koja se odnosi na sva lica koja ulaze u Nemačku uključujući i profesionalne vozače, koja su boravila ili prolazila kroz Slovačku i Češku i deo Austrije i kojom se uvodi obaveza registracije i dostavljanje negativanog testa na COVID-19, u nekim slučajevima upućivanje u karantin, dovela do izuzetno komplikovane situacije i velikih zastoja u transportu robe ka Nemačkoj – rekao je Čadež dodajući da su „slike sa granica i redovi u kojima stotine vozača stoje više sati po izuzetno lošem vremenu, čekajući na testiranje, zaista zabrinjavajuće“.

– Na ovaj način izloženi su većem riziku od zaražavanja nego kada su bili u svojim kabinama kamiona. Tokom čitave pandemije, koja traje već teških godinu dana, profesionalni vozači su bili izuzeti od svih mera restrikcije. Upravo to je doprinelo da u teškim okolnostima ne dođe do zastoja u snabdevanju robom. Transport robe, kao žila kucavica svake privrede, ne sme stati i on se odvijao u svim uslovima – podseća Čadež.

Predsednik PKS podsetio je na preporuke o koordiniranom pristupu država članica EU na restriktivnu slobodu kretanja u Uniji izazvanu pandemijom COVID-19 od 28. januara, i apelovao da „Nemačka pronađe načina da razmotri preporuke Saveta EU u delu koji se odnosi na izuzimanje transportnih radnika od određenih zahteva, kako bi se osnažilo neometano funkcionisanje ‘zelenih koridora’ EU i snabdevanje jedinstvenog tržišta EU“.

Prevoznici iz Srbije, ali i čitave Evrope, poslednjih dana imaju velike probleme na ulasku u Nemačku, a vozači kamiona provode sate na snegu i niskim temperaturama čekajući testiranje i rezultate na granicama. Kakvi uslovi važe na granici sa Nemačkom, najbolje ilustruje primer vozača iz Srbije sa slovačko-nemačke granice koji je u utorak u 14 sati stao u red za testiranje, a testiranje je završio posle gotovo 15 sati, u sredu u 04.30 časova.

Izvor: Privredna komora Srbije