Prodaja teretnih vozila u prvom kvartalu beleži skroman rast u odnosu na prošlu godinu

Tokom prvog kvartala ove godine zabeležen je porast broja prvi put registrovanih motocikala, autobusa, teretnih vozila, priključnih vozila, radnih vozila i poljoprivrednih traktora, dok putnički automobili i mopedi beleže pad, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Na osnovu objavljenih rezultata, najzastupljenija su teretna vozila nosivosti do 999 kilograma, a najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

U prvom kvartalu je registrovano ukupno 5.251 teretno vozilo, od kojih najviše u Beogradu što je za 1% više u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 5.197. Od ukupnog broja teretnih vozila, 1.556 je proizvedeno u poslednje dve godine.

U tabeli u nastavku pogledajte statistiku o prvi put registrovanim teretnim vozilima prema nosivosti u Srbiji, za period januar-mart 2023.

 

Rezultati na nivou cele 2022, po tromesečjima, izgledaju ovako:

  1. kvartal: 5.197 prvi put registrovanih teretnih vozila (15,3% manje u poređenju 1.K2021) – više detalja
  2. kvartal: 6.023 (-5,9%) – više detalja
  3. kvartal: 5.080 (-20%) – više detalja
  4. kvartal: 6.015 (-4,4%) – više detalja

Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom prvog kvartala 2023. godine, proizvedenih 2023. godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljeniji su mopedi (29,6%), dok je novih poljoprivrednih traktora najmanje (3,4%).

Najbrojnije marke proizvođača putničkih vozila su: Volkswagen, Audi, Opel, Peugeot i Renault. Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 1.399 cm3. Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Celokupan izveštaj Republičkog zavoda za statistiku pogledajte OVDE.

Foto: Pixabay.com/Alexander Lesnitsky