Promene u sistemu naplate putarine u Belorusiji

Beloruski BelToll najavio je promene u sistemu naplate putarine od 1. januara 2023. za vozila čija ukupna dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone. Naime, za ova vozila biće moguća samo kupovina elektronske vinjete.

Vlasnici vozila čija maksimalna težina ne prelazi 3,5 tone, a koji trenutno koriste OBU uređaje za plaćanje putarine mogu da vrate uređaj na bilo kom mestu za korisničku podršku i izvrše povraćaj depozita i neiskorišćenih sredstava na uređaju u roku od tri godine od datuma poslednje transakcije u sistemu, navodi se u saopštenju BelToll-a.

Od 1. januara 2023. godine za sva vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone plaćanje putarine putem OBU uređaja neće više biti moguće.

– Elektronska vinjeta se može kupiti za 15 ili 30 kalendarskih dana ili za kalendarsku godinu. Košta 14, 22, odnosno 75 evra, a plaća ga korisnik u beloruskim rubljama u skladu sa kursom Narodne banke Republike Belorusije u trenutku plaćanja. U ovom slučaju, kalendarska godina je period od 1. januara do 31. decembra odgovarajuće godine, kao i poslednjih 15 kalendarskih dana prethodne godine i prvih 15 kalendarskih dana naredne godine – ističe se u saopštenju.

Elektronska vinjeta se može kupiti kontaktiranjem BelToll korisničkog servisa kao i onlajn na zvaničnoj internet prezentaciji www.beltoll.by.

U obaveštenju operatera BelToll naznačeno je upozorenje da je korisnik odgovoran za tačnost podataka o vozilu unetih prilikom kupovine (država registracije i registarske oznake vozila).