Prva godina zelenih koridora na Zapadnom Balkanu – Više od 600.000 prioritetnih prolazaka kamiona

Osnovna roba od prošle godine neometano putuje „zelenim koridorima“ (zelenim trakama) na Zapadnom Balkanu, zahvaljujući inicijativi CEFTA-e, Transportne zajednice i Saveta za regionalnu saradnju. Uprkos pandemiji COVID-19, hrana, medicinski materijal i hrana za životinje, na ovakav način lakše su transportovani širom regiona, što je omogućilo da trgovinski tokovi ne budu prekinuti.

Tokom protekle godine, 600.292 kamiona koristilo je prioritetni prolazak i pojednostavljene procedure, navodi se u saopštenju CEFTA.

Zahvaljujući podršci Evropske komisije, omogućena je elektronska razmena informacija između administracija država potpisnica CEFTA pre dolaska kamiona, kroz Sistem elektronske razmene podataka (SEED).

SEED osigurava da se informacije o pristizanju prioritetnih pošiljki unapred šalju svim stranama koje su uključene u carinjenje robe, omogućavajući više vremena za proveru dokumenata i rasterećujući učesnike u postupku. Na taj način, smanjuje se vreme čekanja za trgovce. Zahvaljujući sistemu „zelenih traka“, zemljama Zapadnog Balkana omogućeno je očuvanje trgovinskih i ekonomskih aktivnosti, dodaje se.

– Ova inicijativa je promenila perspektivu regionalne saradnje i pokazala svoju snagu. Za samo nekoliko nedelja uspostavljen je čitav sistem, koji je uključivao stotine aktera iz javnih institucija, poslovnog sektora i regionalnih organizacija, a koji su radili kao jedan entitet – izjavio je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

Potpisnice CEFTA-e i regionalni partneri sada rade na proširenju „zelenih traka“ na sve granične prelaze u CEFTA regionu, kao i na proširenju saradnje između CEFTA-članica sa susednim državama članicama EU. Cilj je, kako se navodi, smanjenje vremena čekanja na prelazima za najmanje najmanje 30 %

Realizacija inicijative „zeleni koridori/zelene trake“ započela je 13. aprila 2020. godine na određenim prelazima na zapadnom Balkanu, pružajući sve potrebne usluge 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Pregled statistike dostupan je na https://statistics.cefta.int/green-corridors.

Koje predloge su privrednici zapadnobalkanske šestorke izneli, u cilju poboljšanja sistema zelenih koridora, pročitajte OVDE.