Prvo ODUZIMANJE dozvole zbog manipulacije tahografom – Evo šta čeka vozača!

Kao što je nedavno objavaljeno, od 2022. poljska inspekcija drumskog saobraćaja ima zakonske osnove da oduzme vozačku dozvolu vozaču teretnog vozila, u slučaju manipulacije tahografom. Prvi prekršaj je na takav način sankcionisan u ponedeljak, a sada je poznato i kako ceo proces funkcioniše.

Prvi slučaj manipulacije tahografom zabeležen u Poljskoj u 2022. dogodio se u Lomži na severoistoku zemlje, a reč je o kamionu registrovanom u Litvaniji, koji je bio na putu za Nemačku.

U pitanju je vozilo koje je, kako prenosi trans.info, “videlo i bolje dane”, a s obzirom na starost koristilo je staromodni analogni tahograf. Policajci su otkrili „značajnu neslaganje“ sa načinom na koji je korišćen – udaljenost između Marijampole u Litvaniji i Lomže je oko 205 km, ali je u evidenciji navedeno da je ta udaljenost bila samo 102 km. Dalje policijske akcije tada su potvrdile neslaganje od oko 100 km.

Komentarišući prekršaj, predstavnici inspekcije za drumski saobraćaj u Bjalistoku istakli su:

– Falsifikovanje ili prikrivanje stvarnog radnog vremena ne znači samo nelojalnu konkurenciju, već pre svega predstavlja pretnju bezbednosti na putevima za sve učesnike u saobraćaju.

Inspektori su dodali da je vozač bio iznenađen kada je saznao za nove, oštrije kazne za manipulaciju tahografom u Poljskoj. Zbog prekršaja u drumskom saobraćaju oduzeta mu je dozvola na 3 meseca.

Inspektorat Bjalistoka je u saopštenju takođe objasnio kako taj proces funkcioniše.

Vozačima kamiona koji budu uhvaćeni u sledećim prekršajima:

  • korišćenje tuđe tahografske kartice
  • korišćenje više od jedne kartice
  • korišćenje tuđeg tahografskog listića
  • korišćenje više od jednog listića
  • upotreba uređaja za manipulaciju tahografom

biće oduzete dozvole na 3 meseca. Službenici će im izdati priznanicu koja uključuje i privremenu dozvolu, koja će im omogućiti da se odvezu kući u određenom vremenskom periodu. Poljski vozači će imati na raspolaganju 24 sata, a međunarodni vozači 72 sata.