Putarina 5% jeftinija – Testira se jedinstveni TAG sistem za zemlje Otvorenog Balkana

U toku je testiranje sistema jedinstvene elektronske naplate putarine u zemljama Otvorenog Balkana, koji će početi da funkcioniše kada budu potpisani svi ugovori, rekao je za RTS Darko Savić iz preduzeća Putevi Srbije.

Dodao je da će jedinstveni TAG uređaji moći da se koriste u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

– Sistem je trenutno u fazi testiranja, ali vrlo brzo očekujemo potpisivanje tih konačnih sporazuma i da sistem profunkcioniše. On se vrlo lako može proširiti i na ostale sisteme naplate putarine, čak i na sisteme kao što su satelitski u Bugarskoj, a i na sisteme naplate putarine u Republici Srpskoj, gde smo već testirali naše uređaji i rade, a i u celoj BiH i u Crnoj Gori – rekao je Darko Savić.

Objasnio je da će u okviru Otvorenog Balkana sistem funkcionisati tako što je TAG uređaj povezan sa platnom karticom korisnika i da nije potrebno dopunjavati, već da se novac skida sa računa korisnika.

Savić je naglasio da je u toku projekat proširivanja 26 naplatnih stanica kako bi korisnici elektronske naplate brže prolazili, te da je u nadležnosti Puteva Srbije 830 kilometara autoputeva i 66 naplatnih stanica.

Podsećamo, sistem jedinstvene elektronske naplate putarine u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji dogovoren je na samitu koji je proletos održan u Ohridu. Tada je iz Puteva Srbije rečeno da vozači praktično samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude „Open Balkan“.

– Pritom je bitno i da preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu. Ono što je važno jeste da inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za 5% u svim zemljama potpisnicama – izjavili su tada iz Javnog preduzeća Putevi Srbije.