Putarina na brzim saobraćajnicama u Srbiji od 2025. – „Za šlepere i na magistrali,“ najavljuje Vesić

Putarina će se od sledeće godine, osim na autoputevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama u Srbiji, a za najveće šlepere i na pojedinim magistralnim putevima koji su opterećeni, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je naveo da će biti formirano posebno preduzeće koje će baviti samo naplatom putarine.

– Putarina se po našem zakonu sada naplaćuje samo na autoputevima. Već do 2026. godine imaćemo završenih skoro 180 kilometara brzih saobraćajnica, pa će početi naplata i njihovog korišćenja, ali ne preko rampi, već satelitskim praćenjem vozila. Cena putarine na brzoj saobraćajnici ne može da bude ista kao na autoputu ali će se korišćenje naplaćivati – rekao je Vesić za Bloomberg Adria. 

Na pitanje zašto se osniva posebno preduzeće za naplatu putarine, odgovorio je da se očekuje da sa naplatom putarine na autoputevima, brzim saobraćajnicama, kao i na pojedinim magistrtalnim pravcima (za teške kamione) iznos bude oko tri puta veći, nego ove godine kada se očekuje više od 40 milijardi dinara prihoda, a takav posao prevazilazi kapacitete JP Putevi Srbije.

Ministar je ukazao i na potrebnu reorganizaciju putarskih firmi, kako bi se jedna bavila samo autoputevima, druga svim ostalim putevima, a posebna naplatom putarine.

Upitan kada će država prestati da subvencioniše Puteve Srbije, s obzirom na prihod od naplate putarine, koji je godišnje oko 33,7 milijardi dinara, ministar je pojasnio da se putevi ne mogu rekonstruisati samo iz tog izvora, budući da je u Srbiji oko 6.000 kilometara magistralnih puteva koje treba da se rekonstruišu, od 15.000 kilometara koliko ih je ukupno.

Zato, dodao je, država ima obavezu da ulaže u putnu infrastrukturu. Kako je napomenuo, to nisu klasične subvencije, jer se sredstva koriste za rekonstrukciju puteva, a ne za plate.

Kada je reč o zajedničkim tagovima sa zemljama u okruženju, Crnom Gorom, Hrvatskom i Grčkom, koji nisu proradili u skladu sa najavama, Vesić je rekao da se to nije dogodilo zato što su davali nerealna obećanja i zbog nerada pojedinih koji su u Putevima Srbije zaduženi za primenu sistema jedinstvene naplate putarine.

Izvor: Blic/Bloomberg Adria 

Foto: PlutonLogistics, arhiva 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.