PUTARINA U EVROPSKOJ UNIJI: Izmena naplate u nekoliko zemalja

Putarina u Evropskoj uniji, zavisno od zemlje do zemlje, ovih dana imala je peomene u ceni i funkcionisanju.

Belgija – cene putarine u Flandriji i Briselu od 1. jula 2019. godine, zbog usklađivanja sa indeksom potrošačkih cena, su promenjene. Cene putarine u Valoniji biće indeksirane od 1. januara 2020. godine. Aktivni OBU uređaji svih provajdera usluga automatski su se prilagodili novim cenama od 1. jula 2019. godine.

Iz Belgije stiže još jedna vest, operater naplate putarine Satellic, od 1. jula započeo je deaktivaciju OBU uređaje za koje nije kreiran nalog na veb stranici ovog operatera.  Radi se o oko 60.000 OBU uređaja koji su uglavnom kupljeni na automatskim prodajnim mestima širom zemlje i na granicama, za koje korisnici nisu kreirali naloge (FastTrack račun). Procena je da polovina ovih uređaja nije ni korišćena.

Svi uključeni OBU uređaji primiće poruku da validnost uređaja ističe za 15 dana. Upozorenje o isteku validnosti biće ponovljeno nakon 10 dana.  Produženje trajanje ugovora može se izvršiti na Satellic Road User Portalu ili direktno u servisnom centru.

Novi sistem naplate putarine u Češkoj biće u primeni od 1. decembra 2019. godine, a prevoznici će moći da registruju svoja vozila u novom sistemu od 22.08.2019. godine.

CzechToll, češki operater za naplatu putarine, preuzeo.je prvi set od 25.000 novih OBU uređaja za novi, satelitski sistem naplate putarine. Nakon kontrole kvaliteta, započeće proizvodnja novih uređaja. Kapacitet proizvodnje biće 25.000 jedinica nedeljno. Očekuje se da do sredine septembra bude spremno 450.000 jedinica.

Registraciju vozila biće moguće obaviti lično u Korisničkom centru ili elektronskim putem na internet stranici operatera. Za prevoznike su značajni meseci oktobar i novembar, tokom kojih bi trebali da izvrše registraciju i opremiti svoja vozila novim OBU uređajima. Novi OBU uređaj moći će da se priključi preko utičnice (od 8 do 32 volta) ili preko fiksne instalacije.

Nova obaveze za prevoznike zbog uspostavljanja novog sistema naplate putarine biće predstavljene kroz informativnu kampanju koju će CzechToll pokrenuti u drugoj polovini septembra.

Izvor: Kancelarija Ivanović

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.