Putarina u Sloveniji – stižu velike promene 1. aprila (VIDEO)

Slovenija od 1. aprila menja sistem naplate putarine, koji će obuhvatiti sve atoputeve i tunel Karavanke. Putarina će se naplaćivati putem sistema DarsGo, koji je obavezan za sva vozila teža od 3,5 tone.

Kartice DARS i uređaji ABC koji su se dosad upotrebljavali prestaju da važe 1. aprila 2018, a postojeći iznosi biće vraćeni korisnicima.

Registracija na novi sistem je već počela (www.darsgo.si), a korisnici su pozvani da što pre registruju sistem DarsGo i nabave DarsGo uređaje kako bi izbegli visoke kazne ako voze bez DarsGo-a.

Za registraciju vozila u DarsGo sistem i kupovinu DarsGo uređaja, korisnici moraju dostaviti saobraćajnu dozvolu i dokaz o EURO emisiji, a za vozila registrovana u Sloveniji, samo saobraćajnu dozvolu. Administrativni troškovi za registraciju svakog vozila i personalizovanje DarsGo-a su 10 evra (PDV).

Za vozače putničkih automobila i druga vozila sa maksimalnom dozvoljenom masom koja ne prelazi 3,5 tone, nastaviće da se primenjuje postojeći vinjetni sistem i nakon 1. aprila 2018. godine.