Rastu tenzije uoči startovanja COVID-propisa u Italiji – Rešenje „odlaganje i vakcinacija“?

Uoči stupanja na snagu Green Pass propisa u Italiji, koje je najavljeno za 15. oktobar, raste zabrinutost zbog posledica ove odredbe na čitav logistički lanac, prenose italijanski mediji. Kao dve najkritičnije tačke, pojavljuju se luke i drumski transport.

Italijanski portal transportoeuropa.it prenosi informacije o dešavanjima u Trstu i bojazan da trenutna neizvesnost već preusmerava robu u druge evropske luke. Procenjuje se da oko 40% radnika na dokovima nije vakcinisano.  Pitanje koje operateri postavljaju je i da li se druge luke nalaze u ovoj situaciji. Ugroženom se pre svega smatra Đenova, dok i Veneciji, Napulju i Salernu situacija deluje „ohrabrujuće“, navodi se.

Pojedini operateri najavljuju da će za svoje zaposlene obezbediti besplatne testove, ali problem spoljnih saradnika i dalje ostaje – pre svega vozača kamiona koji prevoze kontejnere.

Kada je reč o drumskom transportu, FIAP (Federazione Italiana Autotrasportatori Professionali) je ranije upozorio da bi čak 50% isporuka sirovina i robe široke potrošnje moglo biti ugroženo.

Da „crveni alarm“ gori u oblasti drumskog prevoza, upozorava i CONFETRA, prema kojoj postoji opasnost od paralisanja sektora budući da 30% italijanskih vozača nema Green Pass, kao i da čak 80% stranih državljana koji obavljaju prevoz do i iz Italije nije vakcinisano. Italijansko udruženje upozorava da bi „izuzimanje trećine radne snage“ u industriji koja je već u nevolji (kako zbog rasta, tako i zbog činjenice da već sada zemlji nedostaje oko 5.000 vozača), vodilo ka „obezglavljivanju sektora“, prenosi transportoeuropa.it 

– Da bi se uhvatila u koštac sa ovom krizom, CONFETRA poziva na uvođenje obaveze vakcinacije i primenu mera i na inostrane drumske prevoznike – navodi se.

Kamioni pokreću industriju

Kako navodi Ivano Russo, generalni direktor CONFETRA, „ozbiljan problem predstavljaju prevoznici koji dolaze iz inostranstva i koji donose ogromnu većinu sirovina koje pokreću industriju: Italija uvozi više od 50% nacionalnih potreba pšenice, kao i svih sirovina i hemijskih komponenti za svoju prerađivačku industriju“.

– 50% svega što u Italiju ulazi, stiže kamionima. Na primer, turski prevoznici koji dovoze glinu u Italiju više neće dolaziti od petka, pa šta se dešava sa fabrikom koja proizvodi pločice? Postoje dva fronta: jedan se odnosi na naše kompanije i naše radnike, drugi na transport iz inostranstva, s obzirom na to da kampanje vakcinacije uopšte nisu sprovedene ili su propale u Rusiji ili u mnogobrojnim istočnim zemljama, a oko 80% stranih prevoznika nije vakcinisano – navodi Russo, a prenosi Agi. 

CONFETRA stoga traži da se „uvede obaveza vakcinacije i da se u visoko internacionalizovanom sektoru poput ovog, trenutna pravila prevencije primenjuju na prevoznike koji dolaze iz inostranstva“.

Takođe, kako prenosi agencija Agi, predsednik udruženja Conftransport Paolo Ugge potvrđuje strah od obustave prevoza i predlaže odlaganje obaveze za tri meseca, koliko je potrebno za uvođenje obaveze vakcinacije.