Razvoj transporta i odgovor na krizu – Država i eksperti zajednički traže rešenja

Ministarstvo privrede i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenuće zajedničku inicijativu za formiranje međuresornog Radnog tela, koje će biti usmereno na rešavanje problema sa kojima se privrednici u Srbiji susreću, posebno u oblasti transporta.

Formiranje zajedničkog stručnog tima najavljeno je nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu privrede, na kome su se okupili predstavici dva pomenuta ministarstva, Unije poslodavaca Srbije, udruženja Srbijatransport, Privredne komore Srbije, kao i naučne zajednice.

Pored predloga koji su bili u centu pažnje, a koji su se odnosili na održivost transporta i iznalaženje kvalitetnih rešenja, kako bi transport bio razvojna šansa i podrška privredi, ukazano je i na pretnje i uticaj svetske krize izazvane pandemijom na poslovanje preduzeća u Srbiji.

Kako je saopštila Unija poslodavaca Srbije, u okviru sastanka predočeni su i problemi koji nastaju zbog nestabilnog tržišta energenata i stalnih poskupljenja goriva. Ove okolnosti mogu izazvati značajne negativne posledice na privredu Srbije, i scenario u kom veliki broj preduzeća, umesto organizovanja poslovanja, traži način da ublaži rast troškova smanjenjem investicija i broja zaposlenih.

Tim povodom, ukazano je na nekoliko inicijativa – najpre na Inicijativu za smanjenje akciza na evrodizel gorivo za transportnu privredu i na zahtev Unije, koji je usvojen, a koji se odnosio na kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća.

Ovaj predlog Unije je u potpunosti usklađen sa Direktivom Evropske unije, broj 2003/96/EZ o restrukturiranju sistema oporezivanja energenata i električne energije u Evropskoj zajednici, koja tretira oporezivanje energenata i električne energije i koja preporučuje olakšice i niže cene energenata za komercijalnu transportnu privredu, što je posebno istakao profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu prof. dr Slobodan Aćimović.

Predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić podsetio je i na inicijativu Unije koja u fokusu ima sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema i njeno usklađivanje sa potrebama privrede.

Cilj ove inicijative je izbegavanje deficita stručnih kadrova, kao i da iz formalnog obrazovanja izlaze kvalitetni kadrovi.

Učesnici 

Sastanku su prisustvovali Milan Ljušić – državni sekretar u Ministarstvu privrede, Nermina Ljubović – specijalna savetnica ministra privrede, Andreja Brkić – predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije, Goran Aleksić generalni direktor Srbijatransporta, član Izvršnog odbora Unije i član Sektora saobraćaja Unije, Bojana Mlađenović i Miodrag Krkalović iz Ministarstva građevinarstva, Kristina Đurić – direktorka Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova Privredne komore Srbije, Milica Dubljević – sekretar Udruženja saobraćaja Privredne komore Srbije, Svetlana Bjeličić – predsednica skupštine Srbijatransporta i suvlasnica Raketa AB i profesor dr Slobodan Aćimović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.