Rezultati pojačane kontrole kamiona u Srbiji – Raste broj prekršaja, u ovom mestu ih je NAJVIŠE!

Saobraćajna policija u Srbiji sprovela je od 7. do 13. februara akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila, tokom koje je otkriveno 9.542 prekršaja, od kojih se najveći broj odnosio na prekoračenja vremena upravljanja vozilom i drugih prekršaja vezanih za tahografe, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Provera je organizovana kao deo velike ROADPOL međunarodne akcije, u kojoj je učestvovalo 30 evropskih zemalja članica.

Saobraćajna policija je na putevima Srbije kontrolisala ukupno 1.390 autobusa i 14.094 kamiona i otkrila 626 prekršaja koja su učinili vozači autobusa i 8.916 koja su učinili vozači teretnih vozila, navodi se u saopštenju.

Кad je reč o kontroli teretnih vozila, 2.127 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, a 1.299 vozača zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije.

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je 1.139 vozača kamiona, zbog prekoračenja brzine 301, dok je 26 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Najviše vozača kamiona sankcionisano je na teritoriji PU Niš – 957, na teritoriji PU Šabac – 701, i na teritoriji PU Požarevac – 585 vozača.

Od ukupno 1.390 kontrolisanih autobusa, skoro trećina vozača – 203 sankcionisana je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, dok su 93 vozača sankcionisana zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, a 92 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa. Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave Кragujevac – 73, na teritoriji PU Subotica – 64, i na teritoriji PU Niš – 54 vozača, navodi se u saopštenju MUP-a.

U istoj akciji koja je sprovedena oktobra prošle godine saobraćajna policija otkrila je 7.793 prekršaja vozača teretnih vozila i 428 prekršaja vozača autobusa. Najveći broj vozača teretnih vozila i autobusa i tada je sankcionisan zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, kao i zbog prekršaja vezanih za dokumentaciju vozača i vozila.