Rumunija odlaže sankcije i usklađuje pravila za sistem RO e-Transport

Rumunsko ministarstvo finansija i Nacionalna agencija za poresku administraciju (ANAF) najavili su odlaganje primene sankcija zbog nepoštovanja novih zahteva u vezi sa RO e-transport sistemom. 

Takav potez usledio je nakon kritika rumunskog udruženja prevoznika UNTRR, koje se požalilo na nedostatak pristupa potrebnoj GPS aplikaciji i pozvalo na odlaganje sankcionisanja.

Kako piše trans.info, Ministarstvo i ANAF su u odgovoru naveli da sankcije za određena odstupanja u prijavljivanju neće biti izrečene do 1. septembra 2024. Ovaj grejs period će omogućiti korisnicima sistema RO e-Transport da se upoznaju sa aplikacijom, čije se pokretanje očekuje 15. jula nakon što je prošao proces odobravanja na platformama Apple Store i Google Play.

Tokom perioda od 15. jula do 31. avgusta 2024. trajaće faza testiranja tehničkih parametara aplikacije. Za to vreme, rumunsko Ministarstvo finansija podstiče korisnike da prijave sve eventualne anomalije.

RO e-Transport sistem u Rumuniji uspostavljen je zbog digitalnog praćenja i izveštavanja u transportnom sektoru u Rumuniji. Putem ove platforme, prevoznici su obavezni da elektronski prijavljuju svoje transportne aktivnosti, koristeći GPS aplikaciju koja je deo ovog sistema za  unapređenje kontrole i transparentnosti u transportu robe, posebno u pogledu carinskih i poreznih procedura.

Dalje izmene RO e-Transporta

Osim odlaganja sankcija, rumunska vlada je nedavno objavila ažuriranu operativnu proceduru za sistem RO e-Transport. Ova procedura se bavi kriterijumima i pravilima izveštavanja kako za robu visokog fiskalnog rizika, tako i za druge kategorije robe koje podležu obaveznom izveštavanju za međunarodne pošiljke.

Važan pomak je odlaganje sankcija za nepoštovanje odredbi RO e-Transport do 1. januara 2025. godine, posebno za korisnike koji su u obavezi da prijave međunarodni prevoz robe i imaju status ovlašćenog ekonomskog operatera (AEO). Ovo odlaganje se zasniva na odredbama člana 38. Uredbe 952/2013 Evropskog parlamenta i Saveta o vremenskom roku za međunarodni prevoz robe.

Ukratko, od 1. jula 2024. godine, režim e-transporta RO se primenjuje na sledeći način:

U slučaju prevoza robe visokog fiskalnog rizika (domaću i međunarodnu), kazne će i dalje važiti za sve trgovce, uključujući i one sa statusom AEO.

Kazne za deklarisanje međunarodnih pošiljki robe (osim robe visokog fiskalnog rizika) primenjivaće se od:

– 1. jula 2024. za trgovce bez statusa AEO.
– 1. januara 2025. za trgovce sa statusom AEO.

Izvor: trans.info

Originalno obaveštenje rumunskog udruženja prevoznika dostupno je OVDE. 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.