Rumunski prevoznici traže „brzo zapošljavanje“ vozača iz Ukrajine

UNTRR, rumunsko transportno udruženje, pozvalo je rumunske vlasti da priznaju ukrajinske vozačke dozvole u skladu sa odredbama EU. Udruženje za drumski transport kaže da je taj potez neophodan kako bi se olakšalo „brzo zapošljavanje“ ukrajinskih vozača kamiona.

Prema UNTRR-u, promena mora da se izvrši što je pre moguće kako bi se rumunskim prevoznicima omogućilo da brzo regrutuju ukrajinske vozače.

Udruženje prevoznika tvrdi da su uticaj paketa mobilnosti EU i rusko-ukrajinski sukob pogoršali nedostatak vozača u zemlji. U svom saopštenju, UNTRR se poziva na nedavni istraživački rad TI/Uppli/IRU koji procenjuje nedostatak vozača u Rumuniji na 71.000.

Usled nedostatka vozača, UNTRR naglašava da je u više navrata pozivao rumunske vlasti da preduzmu „hitne mere kao što su uklanjanje prepreka za zapošljavanje vozača koji nisu iz EU u rumunskim drumskim transportnim kompanijama i primenu nedavno usvojenog evropskog zakonodavstva koje stvara okvir neophodan za zapošljavanje ukrajinskih vozača“.

– S obzirom na činjenicu da su odredbe Uredbe 1280/2022 već stupile na snagu na evropskom nivou i da mnoge države članice dozvoljavaju trenutno zapošljavanje ukrajinskih vozača, UNTRR traži od rumunskih vlasti da bez odlaganja primene nove evropske odredbe u vezi sa priznavanjem vozačke dozvole i kartice ukrajinskih vozača, kako bi se omogućilo rumunskim drumskim prevoznicima da brzo angažuju profesionalne vozače iz Ukrajine putem pojednostavljenih administrativnih procedura – zaključuje se u saopštenju UNTRR-a, prenosi trans.info.