SAVETI: Vožnja kamiona u ZIMSKIM USLOVIMA

Pažljiv pregled spoljašnjosti vozila posebno je važan tokom hladne, zimske sezone. Posebno je značajno proveriti kompletan krov kamiona – sneg i led koji padaju mogu ugroziti ostale učesnike u saobraćaju, pa ih pre polaska treba u potpunosti ukloniti. Sigurnost je tokom zime pitanje broj jedan, a prvi uslov za to je odabir odgovarajućih zimskih guma. Adekvatan pritisak u gumama je takođe značajan, jer i prenizak i previsok uzrokuju prekomerno habanje penumatika.

Ipak, uslovi na putu su ponekad takvi da nažalost ni prave gume ne pružaju dovoljno prianjanje niti obezbeđuju sigurno zaustavljanje. Evo nekih saveta koji vam mogu pomoći u problematičnim situacijama, koje je priredio portal etransport.si. 

Kako pokrenuti kamion na ledu?

Treba da startujete vozilo, a nalazite se na glatkoj površini? Sprečite proklizavanje točkova tako što ćete pokušati da krenete najmanjom mogućom brzinom I laganim otpuštanjem kvačila. Pokušajte da postignete najmanji obrtni momenat, jer je to jedini način da sprečite klizanje i nastavite uspešno da vozite.

Kamion se zaglavio

Isključite ASR sistem i neko vreme okrećite pogonske točkove u jednom, a potom u drugom smeru. Tako ćete stvoriti udubljenje ispod točkova, odakle je obično moguće krenuti, pomerajući se napred i nazad. Krenite napred i kada se kamion više ne kreće otpustite kvačilo kako bi kamion skliznuo nazad u udubljenje. Možete raditi i obrnuto – pomerajući kamion napred-nazad dok ne uspete da se odglavite. Ako imate automatski menjač, prebacite ga u “neutralni” položaj kada se kamion “vraća” u udubljenje.

Vožnja uzbrdo po klizavom terenu

U slučaju da brzina kamiona padne ispod 25-30 kilometara na sat, isključite ASR sistem, jer sprečava proklizavanje pogonskih točkova i istovremeno počinje da smanjuje brzinu kamiona pri prekomernom radu, što može dovesti do najneugodnije situacije – da ostanete negde na sredini uspona. Budite oprezni – ako ASR isključite velikom brzinom, to može dovesti do nekotrolisanog okretanja pogonskih točkova i proklizavanja kamiona.

Vozite nizbrdo po klizavom terenu

U takvoj situaciji ni u kom slučaju ne smete kočiti retarderom niti motornom kočnicom. Za kočenje koristite samo radnu kočnicu, koja deluje na sve osovine vozila. Ovim se postiže bolja raspodela kočione snage – jer se ona raspoređuje samo na pogonsku osovinu – u poređenju sa druga dva režima.

„Prazan hod“ i blokada diferencijala 

U slučaju neravnomerne vuče (najčešće zbog klizavog dela puta), dešava se da na jednoj strani imate točkove koji se okreću u praznom hodu. U takvoj situaciji, međutim, blokada diferencijala čini čuda jer vam omogućava da obe strane pogonske osovine rotiraju istom brzinom. Blokada diferencijala treba da se koristi samo pri brzinama do 20 kilometara na sat i nikako tokom skretanja.

Pixabay.com/Robson Machado

Put kočenja je prekratak, sudar je neizbežan

Ako je ikako moguće, uklonite se sa puta. Kamion u jarku bolja je alternativa od sudara sa vozilom ispred vas. Pogledajte koja opcija će naneti najmanju štetu i usmerite se na nju.

Kako očistiti sneg i led sa prikolice? 

Snežni ili ledeni pokrivač na krovu vozila može da sklizne i da životno ugrozi ostale učesnike u saobraćaju. Njegovo uklanjanje nije samo zakonska, već i moralna obaveza! Led i sneg najbolje se uklanjaju krovnim grejačem ili krovnim vazdušnim jastukom, ali pošto je takva oprema u većini slučajeva skupa, vozači su, nažalost, uglavnom prinuđeni da „ručno“ reše ovaj problem.

– Ukoliko je moguće, parkirajte na mestima gde postoje skele za uklanjanje snega sa krova.

– Vodite računa o tome da stajete na bezbedne površine: veliki broj nezgoda nastaje kao rezultat penjanja na merdevine koje nisu stabilne. Naslonite ih na predmet na koji želite da se popnete pod uglom 65-70 stepeni, pričvrstite trakom da biste sprečii klizanje ili prevrtanje. Izbegavajte da stanete na poslednje tri lestvice.

– Ako je prikolica prazna, možete podići ceradu iznutra uz pomoć prečke, a gravitacija će učiniti ostalo.

– Zapamtite: nikada ne uklanjajte sneg ili led vrućom vodom! Topla voda još brže će smrznuti na niskim temperaturama. Ako sve drugo zakaže, probajte da napravite nekoliko krugova oko parkinga, da se malo više “trznete” napred-nazad i tako uklonite ledene ploče. Naravno, vodite računa da pri tome ne oštetite objekte ili ugrozite bezbednost ljudi i da ne kršite saobraćajne propise.

Izvor: etransport.si