Šest meseci bez dozvole zbog udarca u železnički most

Vozač kamiona dobio je zabranu vožnje i novčanu kaznu, nakon što je zaglavio kamion ispod železničkog mosta Kolsdon, što je izazvalo velika kašnjenja vozova u Londonu, Sariju i Saseksu.

Kamiondžiji koji je sredinom jula ove godine udario u železnički most u Kolsdonu (Coulsdon) u Engleskoj zabranjeno je da šest meseci da upravlja teretnim vozilima, a kažnjen je i sa 715 funti.

Incident se dogodio oko 14.30 na putu A237 Brighton Road, odmah ispred stanice Coulsdon South. Kamion je udario ispod železničkog mosta sa gvozdenim nosačima, na trasi brzih linija za ekspresne vozove ka aerodromu Getvik, Hejvords Hitu i Brajtonu.

Železničke linije su morale da budu obustavljene, sve dok vozilo nije uklonjeno, pa su samo dva koloseka ostala otvorena za celu glavnu liniju u Brajtonu.

Kako je saopštila kompanija Network Rail, koja upravlja britanskom železničkom infrastrukturom, vozaču je šestomesečna zabrana upravljanja teretnim vozilima izrečena prošlog meseca, nakon što je prethodno kažnjen sa 715 funti i 6 kaznenih poena.

Komentarišući incident i sudsko saslušanje, direktorka ruta Network Rail-a za Saseks, Kejti Frost, rekla je da je više od 400 vozova i hiljade putnika sa celog juga pretrpelo posledice zbog ove greške u proceni, što pokazuje koliko je važno da profesionalni vozači provere visinu svojih kamiona i njihove rute pre nego što krenu na put. 

– Network Rail nastoji da nadoknadi troškove za incidente poput ovog i blisko sarađujemo sa Kancelarijom komesara za saobraćaj i gradskom policijom kako bismo se uhvatili u koštac sa vozačima koji oštećuju naše mostove. Kazna i zabrana neće nadoknaditi troškove, ali šalju poruku drugim vozačima da nikada ne vredi riskirati.

Narednik Aleks Barlison, iz Jedinice za komercijalna vozila pri Metropolitanskoj policijskoj službi, dodao je da se prečesto troše resursi za rešavanje ovih incidenata koji se u potpunosti mogu izbeći, a svaki sudar može imati fatalne posledice.

Izvor/foto: Network Rail