ŠEST meseci zatvora zbog prevare sa tahografom

Vozač kamiona iz Bredforda u Engleskoj proglašen je krivim za prevaru prilikom korišćenja tahografa zbog čega je kažnjen zatvorskom kaznom. Osim toga, sada će se verovatno suočiti sa saslušanjem pred komesarom za saobraćaj, gde bi mu dozvola za teretna vozila mogla biti suspendovana ili oduzeta, izveštavaju lokalni portali.

Džejms Bentli (49) vozio je kamion za lokalnog prodavca kreveta, u vreme kada su ga prošle godine zaustavili i proverili njegove tahografske ispise. Kako navodi list Telegraph&Argus, tokom sudskog saslušanja tužilac je naveo da je stepen u kojem je Bentli prekršio pravila radnog vremena vozača bio toliki da je praktično pretvorio kamion u „smrtonosno oružje“.

Tužiteljka Olivija Megin, u ime Agencije za standarde vozača i vozila (DVSA), rekla je sudu da je Bentli zaustavljen 6. maja 2021. godine, dok je upravljao teretnim vozilom firme Apolo Beds i da su otkrivene nedoslednosti u podacima na digitalnom tahografu u vozilu.

Ona je rekla da je bilo pet slučajeva, između 1. februara i 10. marta prošle godine, kada su podaci pokazali da je Bentli ili ubacio dve odvojene vozačke kartice u digitalni tahograf, ili da je vozio bez kartice kako bi zaobilazio pravilo o maksimalnih 4,5 sata vožnje bez pauze. Istakla je kako je u razgovoru vozač u početku negirao da ima dve kartice – rekao je da je izgubio jednu i da je dobio zamenu. Takođe je rekao da je jedna od njegovih kartica bila neispravna.

Okrivljeni vozač je ispektorima kazao da se „pobožno pridržavao pravila o satima vožnje“, ali da je povremeno vozio nešto više od 4,5 sata ako bi imao problema da pronađe mesto za parkiranje. Inspektori su potom pogledali podatke o automatskom prepoznavanju registarskih tablica. Tokom kasnijeg razgovora, vozač je priznao da je imao dve kartice, tvrdeći da je verovatno greškom koristio obe istog dana.

Na Sudu u Bredfordu, Bentli je priznao da je u 5 navrata lažirao svoje evidencije o vremenu vožnje.

Kao posledica toga, vozaču kamiona je izrečena kazna zatvora od 6 meseci.

Osim toga, rečeno je da će se Bentli sada verovatno suočiti sa saslušanjem o ponašanju pred komesarom za saobraćaj. Zbog toga bi 49-godišnjaku mogla biti suspendovana ili čak potpuno oduzeta dozvola za teška vozila. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.