Sindikati upozoravaju: „Zapošljavanje vozača iz trećih zemalja nije rešenje“

Evropska federacija transportnih radnika (ETF) upozorila je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da ne otvara tržište rada EU za državljane trećih zemalja, ukoliko prethodno ne budu poboljšani uslove rada u transportnoj industriji.

– U suprotnom, to je otvoreni poziv za dalju eksploataciju transportnih radnika – navodi organizacija.

Von der Lajen nedavno je u svom govoru o situaciji u EU izjavila da je prvi važan korak ubrzavanje i olakšavanje priznavanja kvalifikacija i za državljane trećih zemalja.

ETF veruje da posle leta ispunjenog štrajkom u kome su radnici u transportu protestovali protiv loših uslova rada, „prošlonedeljni govor o stanju u industriji ignoriše ove radnike i njihove zahteve. Umesto da se reši osnovni problem industrije – loši uslove rada, predlaže se otvaranje tržišta EU za državljane trećih zemalja kao odgovor na sve veći nedostatak radne snage u Evropskoj uniji”.

U pismu upućenom predsednici Evropske komisije, generalna sekretarka ETF-a Livija Spera pozvala je Komisiju da unapredi zakone i politike za poboljšanje uslova rada u transportnoj industriji EU, podvlačeći da je to jedini način da se reši nedostatak radne snage.

Nedostatak osnovnih uslova za rad ostaje i ostaće uzrok bilo kakvog nedostatka radne snage u transportu. Cilj mora biti da se unaprede zakoni i politike koje se bave poboljšavanjem uslova rada, a ne stvaranje sistema koji održava i promoviše eksploataciju državljana trećih zemalja, navodi se u pismu.

Federacija transportnih radnika je takođe poručila Evropskoj komisiji da je trenutna kriza u industriji „posledica politika vođenih profitom i političkih izbora fokusiranih isključivo na konkurenciju i liberalizaciju, koji su uticali loše uslove rada u celom transportu“.

– Liberalizovano evropsko tržište je omogućilo razvoj sistema zapošljavanja u transportu koji je sličan modernom ropstvu – posebno za državljane trećih zemalja – objašnjava EFT.

Zbog toga je organizacija pozvala predsednicu da svoj predlog dopuni konkretnim i ciljanim odgovorima na nedostatak normalnih uslova rada u transportu, prenosi trans.info.