Sistemi pomoći vozaču sada obavezni u svim novim kamionima – Kontrola pritiska u gumama, nadzor mrtvog ugla…

Svi novoregistrovani kamioni u Evropskoj uniji od 7. jula ove godine moraju biti opremljeni dodatnim sistemima pomoći vozaču, odnosno dodatnim bezbednosnim funkcionalnostima.

Podsetimo, reč je o obavezama koje su propisane ažuriranjem evropske Opšte uredbe o bezbednosti (General Safety Regulation – GSR) iz 2019. godine, a koje su sada počele da važe. Naime, Uredba EU 2019/2144 na snagu stupa u više faza – od jula 2022. propisani bezbednosni sistemi obavezni su za sve nove homologacije, a od ove godine i za sva nove registracije. Propisi će nastaviti da se pooštravaju, pa će tako od 2026, odnosno 2029. biti obavezne još tri funkcionalnosti.

Proizvođači vozila imali su dovoljno vremena da se pripreme, a većina njih ove sisteme odavno ugrađuje svoja vozila. GSR, inače, postavlja različite zahteve i pred proizvođače putničkih automobila, ali ćemo se mi u ovom tekstu baviti samo komercijalnim vozilima.

Napredni sistem za pomoć vozaču – ADAS, koji moraju biti ugrađeni u nove kamione od 7. jula 2024. su:

  • Inteligentna pomoć za brzinu (Intelligent Speed Assistance (ISA), koja ima zadatak da aktivno kontroliše brzinu, upozorava vozače na ograničenja i uslove na putu ili da samostalno prilagođava brzinu. Naravno, vozač može da preuzme kontrolu u bilo kom trenutku;
  • Sistem upozorenja na pospanost i pažnju vozača (Driver Drowsiness and Attention Warning – DDAW);
  • Sistem za detekciju pri vožnju unazad (Reversing Detection – REV – System), koji pomaže u izbegavanju sudara pri vožnju unazad – bilo da je reč o kameri ili nekom drugom tehnološkom rešenju;
  • Sistemi za praćenje pritiska u gumama (Tyre Pressure Monitoring Systems – TPMS). Od 7. jula ove godine TPMS je obavezan za sve novoproizvedena vozila ukupne mase preko 3,5 t (M2, M3, N1, N2, N3, O3, O4). Reč je o tehnologiji koja mora imati mogućnost da odmah upozori vozača ako dođe do odstupanja od određene granične vrednosti (bilo da je reč o algoritmu koji izračunava pritisak na osnovu određenih parametara, ili direktno zahvaljujući senzorima postavljenim u centru točka);
  • Informacioni sistem za mrtve uglove (Blind Spot Information System – BSIS). Ovaj sistem je obavezan u novoproizvedenim kamionima i kombijima; koristi signale za upozoravanje vozača na učesnike u saobraćaju u mrtvom uglu, pomažući u sprečavanju sudara sa pešacima i biciklistima, koji često dovode do ozbiljnih ili fatalnih nesreća.
  • Signal za hitno zaustavljanje (Emergency Stop Signal – ESS). Ovo postaje standardna oprema za novoproizvedena komercijalna vozila, automobile, autobuse i turističke autobuse. To je, praktično, neka vrsta „semafora“ koji drugim učesnicima u saobraćaju, na zadnjem delu vozila ukazuje da se vozilo iznenada zaustavilo ili značajno usporilo kretanje. Signal se generiše istovremenim aktiviranjem svih stop svetala ili pokazivača pravca koji su ugrađeni na vozilo. Aktivira se automatski kada brzina vozila pređe 50 km/h i vozilo veoma brzo uspori, ili se aktivira sistem protiv blokiranja točkova (ABS).
  • Moving Off Information Sistem (MOIS). Pomaže u sprečavanju sudara sa pešacima ili biciklistima u mrtvom uglu u prednjoj traci vozila pri startovanju.
  • Olakšavanje ugradnje antialkoholne brave, takozvane alcolock (ALC). Ideja je da se osigura da se blokada može lako ugraditi kako bi sprečila vozača da pokrene vozilo bez provere njihove trezvenosti pomoću alkometara u vozilu.

Kada je reč o dodatnim funkcionalnostima koje će postajati obavezne u narednim godinama, pomenućemo jednu koja je izazvala najviše pažnje. Reč je o snimačima podataka događaja (Evident Data Recorders – EDR), koji postaju obavezna oprema za nove automobile i laka komercijalna vozila. Od 7. januara 2026. godine „crne kutije“ će biti standardne i za nove homologovane autobuse, autobuse i kamione, a od 7. januara 2029. za sve novoproizvedene kamione, autobuse i autobuse. U slučaju nesreće, uređaji će snimiti anonimne podatke o vožnji u skladu sa zakonodavstvom EU o zaštiti podataka. Dobijeni rezultati će omogućiti detaljne analize udesa i razvoj daljih rešenja za unapređenje bezbednosti.

Podsetimo, pomenuti dokument EU usvojen je 27. novembra 2019, a objavljen u Službenom listu EU u decembru iste godine. Na stranici Evropske komisije dostupni su svi detalji, na 24 jezika.

Foto: PlutonMedia arhiva, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.