„Skupo i nebezbedno“ – Francuski prevoznici ne žele kipere od 48 tona

Francuski prevoznici izjasnili su se protiv novih pravila o prevozu tereta težeg od 48 tona. Posle dve godine eksperimentisanja sa transportom šećerne repe u ovakvim kamionima, francuske organizacije za drumski transport su zaključile da se kod takvih, većih pošiljki, otvaraju mnoga pitanja o bezbednosti i uticaju na putnu infrastrukturu. U transportnim udruženjima navode da teža vozila u ovom slučaju zahtevaju previše ulaganja i zato se oštro protive njihovom uvođenju u saobraćaj.

Pilot projekat transporta 48 tona šećerne repe počeo je u aprilu 2021. statičkim testovima na lokaciji na Marni, nakon čega je usledilo ispitivanje na otvorenom putu koje je održano pod nadzorom Ministarstva saobraćaja i Francuske javne agencije za urbanizam i ekološku i energetsku tranziciju CEREMA. Testiranja su sprovedena u tri regiona: Marne, Eure i Somme.

Ispitivanje je pokazalo da upotreba kipera od 48 tona za transport repe nije ekonomski isplativa i da ne nudi uverljive koristi za životnu sredinu. Prevoznici navode da korišćenje takvih vozila otvara mnoga pitanja o bezbednosti, uticaju na putnu infrastrukturu i, uopšte, o imidžu industrije.

– Za razliku od pomeranja sa 40 na 44 tone, investicija koja je sada neophodna uopšte nije ista. Prevoznici neće moći da koriste iste prikolice i zbog toga će morati u potpunosti da obnove svoju opremu. Prelazak sa 44 na 48 tona potpuno je u suprotnosti sa obavezama transportnog sektora Francuske i cele Evrope po pitanju energetske tranzicije i prelaska na vozila sa alternativnim pogonima, što bi trebalo da bude prioritet u budućim ulaganjima – poručuju udruženja prevoznika.

FNTR i OTRE su zbog toga pozvale ministra saobraćaja da prekine ovaj eksperiment bez daljih akcija.

Foto: otre.org

  • BONUS sadržaj: