Slovački prevoznici traže otvaranje tržišta za STRANE vozače

Nedostatak profesionalnih vozača preti da kritično ugrozi snabdevanje i u Slovačkoj, upozoravaju slovački prevoznici. Rešenje za taj problem oni vide u otvaranju tržišta rada za vozače iz trećih zemalja i uvođenju viza za ovu profesiju.

Udruženje drumskih prevoznika ČESMAD Slovakia objavilo je nedavno saopštenje u kom upozorava nadležne na „predstojeći kolaps snabdevanja i u Slovačkoj“.

– Najnoviji primer Ujedinjenog Kraljevstva, koje izdaje hiljade privremenih radnih viza vozačima kamiona iz inostranstva, kako bi ublažilo hronični nedostatak kadra i omogućio nesmetano funkcionisanje pogona, benzinskih pumpi, restorana i supermarketa, pokazuje da je zaštita domaćeg tržišta u ovoj oblasti iluzorna i da može paralizovati ekonomiju zemlje – navodi ČESMAD Slovakia.

Evropi nedostaje stotine hiljada vozača. U Slovačkoj ima više od 12.000 slobodnih radnih mesta, a ipak mnogi odlaze u inostranstvo, gde su, kako pokazuje primer Velike Britanije, dobrodošli. Rast tenzija u transportnim kompanijama u Slovačkoj, koje se trenutno suočavaju sa kritičnim nedostatkom vozača, može dovesti do snažnih potresa, tvrdi ČESMAD.

– Postoji nekoliko razloga za nedostatak profesionalnih vozača u Slovačkoj. ČESMAD Slovačka godinama skreće pažnju svih vlada na nekonkurentne zakonske uslove za vozače. Slovačka je poslednja država EU koja nedovoljno primenjuje direktive EU o obuci vozača i vozačkim dozvolama i ne dozvoljava da se smanji starost profesionalnih vozača koji bi mogli ući na tržište rada.

Poslednjih meseci intenzivno smo upozoravali sadašnju vladu na potrebu hitnog reagovanja na situaciju koja vozače „isteruj“ iz kamiona i ne dozvoljava im da budu nagrađeni, kao što je to slučaj u okolnim državama. Oporezivanje troškova poslovnih putovanja vozača je neprihvatljivo i udruženje traži hitnu nadoknadu, kao što je slučaj u drugim zemljama EU (noćenje, džeparac) – navodi se u saopštenju.

Da bi se rešio kritičan nedostatak kadrova, potrebno je otvaranje slovačkog tržišta rada za vozače iz trećih zemalja i uvođenje nacionalnih viza za profesiju vozača. Zatvaranje granica za podnosioce zahteva za radnu dozvolu u Slovačkoj je neshvatljivo i ugrožava posao svih nas, tvrde slovački prevoznici.

– Ne razumemo zašto država ne želi da pomogne u obezbeđivanju radne snage i rizikuje potpuni neuspeh snabdevanja u zemlji besmislenom politikom, ako ekonomije znatno jače od Slovačke takođe pomažu jedna drugoj olakšavajući zapošljavanje stranaca – navodi se.

Tokom leta, prevoznici u Slovačkoj nisu mogli da obezbede hiljade isporuka dnevno, a udruženje očekuje da će se situacija pogoršati u narednim mesecima. Zbog toga su pozvali slovačku vladu da odmah sprovede mere, kako se ta država „ne bi suočila sa kolapsom snabdevanja, poput onog u Velikoj Britaniji“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.