SLOVENIJA: Dozvoljeno skretanje udesno i na crveno svetlo

U Sloveniji je 11. avgusta stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o pravilima saobraćaja na putevima, koji je uveo nekoliko važnih novina. Jedna od njih jeste i dozvoljeno skretanje udesno na crveno svetlo, u određenim slučajevima.

Prema objašnjenju slovenačke Agencije za bezbednost saobraćaja, mogućnost skretanja desno na crveno svetlo biti dozvoljena na označenim raskrsnicama, odnosno tamo gde je pored semafora postavljen crni znak sa zelenom strelicom. Takođe, predstavnici agencije upozoravaju i da bi vozači trebalo da se odluče za ovakav manevar samo ukoliko to mogu da učine bezbedno, odnosno kada se uvere da ne ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

– Vozači moraju biti posebno pažljivi i tokom ovog manevara sve vreme obraćati pažnju na pešake i druge učesnike u saobraćaju, iz oba smera. Pre skretanja udesno, moraju se uveriti da nijedno vozilo ne dolazi sa njihove leve strane – poručuju nadležni.

Kako piše slovenački portal etransport.si, uvođenje ove novine može pomoći u povećanju protoka saobraćaja, ali „pod uslovom da vozači znaju značenje znaka i naravno da ga se pridržavaju“. Svakako će biti potreban određeni prelazni period i podizanje svesti, kako bi učesnici u saobraćaju prihvatili izmene.

Državni sekretar Aleš Mihelič prisustvovao je prošle nedelje postavljanju prvog saobraćajnog znaka za skretanje desno na crveno svetlo, na raskrsnici Celovške ceste i Kolesarske rute u Ljubljani.

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo, Slovenija, gov.si

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.