SLOVENIJA: Nove izmene u zabranama kretanja

Ministarstvo nadležno za saobraćaj u Sloveniji usvojilo je izmene Pravilnika o ograničenju saobraćaja, koje će stupiti na snagu 30. decembra 2021. godine.

Novim izmenama propisana je zabrana kretanja teretnih vozila i kombinacija vozila najveće dozvoljene mase preko 7.500 kg, kao i traktora, kultivatora i radnih mašina i vozila, u petak pred Uskrs od 14 do 22 časa i nedeljom i državnim praznicima od 8 do 22 časa.

Ovim izmenama prethodna zabrana produžena je za sat vremena.

Odredbe o zabrani kretanja teretnih vozila najveće dozvoljene mase veće od 7.500 kg, traktora, kultivatora i radnih mašina i vozila, tokom letnje turističke sezone ostaju nepromenjene.

Novom odredbom o ograničenju utvrđeni su i novi izuzeci za koje se navedeno ograničenje saobraćaja ne primenjuje. Reč je o poslovima hitnog održavanja na redovnom održavanju železničke infrastrukture, transporta tečnih tehničkih gasova (medicinski kiseonik, kiseonik, azot, argon, ugljen-dioksid i dr.), transporta električnih agregata u sklopu transporta radio i televizijskih reportažnih vozila, kao i transporta mleka između mlekara, navodi se u saopštenju slovenačkog ministarstva.

Nove izmene predstavljene su kao jedna od najvažnijih mera za sprečavanja udesa. Takođe, cilj novih promena je i poboljšanje protočnosti na graničnim prelazima, stoji u zvaničnom saopštenju.