SLOVENIJA: Ograničeno vreme parkiranja kamiona na odmorištima

U Sloveniji počinje da važi novo vremensko ograničenje za parkiranje teških vozila na odmorištima na putu, po kom autobusi i teretna vozila preko 3,5 tona mogu da budu parkirana na obeleženim parking mestima najduže 25 sati. Nakon ovog perioda, vozači moraju da pomere vozila.

Izvor: dars.si

U saopštenju za javnost slovenačka kompanija DARS navodi da će u narednih nekoliko nedelja opremiti odmorišta znakovima koji ukazuju na novo ograničenje.

Za kršenje novog pravila propisana je kazna od 300 evra, za pravno lice 1.000 evra, a za odgovorno lice 300 evra.

– Želimo da vozačima autobusa i kamiona pružimo odmor koji im je potreban da bezbedno obavljaju svoju profesiju. Broj parking mesta na odmorištima na autoputu je ograničen, pa ih nemojte nepotrebno zauzimati – ističu u saopštenju.

U slučajevima kada je saobraćaj teretnih vozila ograničen ili zabranjen duže od 25 sati, parkiranje je dozvoljeno za vreme ograničenja ili zabrane.

Obaveza vozača je da obeleži vreme i datum početka parkiranja na vidnom mestu unutrašnje strane vetrobranskog stakla (na primer: 17.18, 25.11.2021).

U slučaju da vozač ne postavi oznaku propisana je novčana kazna od 150 evra.

Nadležni u ovom periodu dele informativne letke vozačima teških vozila. Njima zasada samo upozoravaju na vremensko ograničenje parkiranja na autoputskim odmorištima, a od nove godine će početi da izriču kazne prekršiocima.

Izvor: Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)