Smanjenje flote se isplati – Waberer’s profitabilan u 2021.

Kompanija Waberer’s zabeležila je u prva tri meseca neto dobit od 2,7 miliona evra, što je značajan napredak budući da je u uporednom periodu godinu dana ranije, mađarski prevoznik prijavio gubitak od 2,5 miliona evra, prenosi trans.info.

Ovakav rezultat je posledica nove strategije kompanije da se usredsredi na najprofitabilnije rute i kupce i da smanji flotu kamiona.

Prihodi kompanije zabeležili su nagli pad (18,1%) u poređenju sa prvim kvartalom 2020, što je zapravo rezultat nove strategije kompanije, uvedene sredinom prethodne godine.

Sa druge strane, EBIT je u prva tri meseca iznosila 4,5 miliona evra (u poređenju sa 4,4 miliona godinu ranije). Kako navode u kompaniji Waberer’s, ovo je najviši kvartalni rezultat još od poslednjeg kvartala 2017. – uprkos pandemiji koja i dalje traje, kao i svim dešavanjima oko Bregzita.

Promena strategije najviše je uticala na međunarodni transport, koji je i najveći poslovni segment grupe. Smanjenje voznog parka prouzrokovalo pad prihoda od čak 27%. Iako je ovaj segment sve vreme bio „ispod crte“, primetan je pozitivan trend. Naime, EBIT je i dalje negativna (- 1,9 miliona evra), ali je ovo značajan napredak u odnosu na gubitak od 4,4 miliona evra u Q1 2020.

Ni segment ugovorne logistike nije mogao da se pohvali rastom prihoda, ali ovde je pad bio mali (4,1%). EBIT odseka logistike je za 24% veća na godišnjem nivou i iznosila je 3,5 miliona evra.

Treći i najmanji segment, koji uključuje ostale aktivnosti kompanije (uglavnom osiguranje), jedini je zabeležio rast prihoda u prvom kvartalu 2021. godine: 2,5% na 18,7 miliona evra. EBIT je, međutim, zabeležio jasan skok od 77% – na 2,9 miliona evra.

Broj zaposlenih smanjen za više od 2.000

Kao rezultat promene strategije, kompanija je smanjila i flotu i broj zaposlenih. U prvom tromesečju 2021. Waberer’s je imao 5.984 zaposlenih, što je za 25% manje nego godinu ranije, kada ih je bilo oko 8.000. Ovakav trend je direktna posledica smanjenja voznog parka. U prvom kvartalu ove godine flota mađarske kompanije sastojala se od 2.821 kamiona, dok je u istom periodu 2020. u Waberer’s bojama bilo 3.758 vozila

Nakon prevazilaženja poteškoća, mađarska kompanija je odlučila da podmladi svoju flotu, pa je tako nedavno poručeno 440 kamiona od kompanija Volvo Trucks i Renault Trucks.

Izvor: trans.info 

Foto: waberers.com (novi kamioni u floti kompanije, april 2021)