Srbija zatvorila granice – Na teritoriji cele zemlje proglašeno VANREDNO STANJE

Na teritoriji cele Republike Srbije od večeras (15. marta 2020. godine) proglašeno je vanredno stanje zbog situacije sa korona virusom, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji u 20 časova.

Vanredno stanje stupa na snagu odmah, odluka je objavljena u Službenom glasniku, a u toku večeri će uslediti sednica Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da su od večeras naše granice zatvorene, i da će na njima biti Vojska Srbije, koja će pomagati sanitarnoj inspekciji i graničnoj policiji.

Stranim državljanima zabranjen je ulazak u Srbiju. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom.

Naglasila je da je obaveza svih državljana Srbije koji dolaze iz inostranstva da odu u samoizolaciju od 14 dana i da neće biti zdravstvenih pregleda, kao i da će policija, vojska i lokalne samouprave proveravati koliko se ljudi pridržavaju pravila o samoizolaciji. Za građane Srbije koji dolaze iz država koje se smatraju žarištima korona virusa, period samoizolacije iznosiće 28 dana.

Vanredno stanje – šta nas očekuje 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da od ponedeljka (16. marta 2020. godine) neće raditi škole, vrtići, fakulteti, a učenici će učiti preko televizije, uz napomenu da verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine.

U cilju zaštite od virusa, lica starija od 65 godina pozvana su ostanu u svojim kućama, pri čemu će u naredna tri dana biti proveravano da li poštuju odluku. Građani su pozvani da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, „jer za tim nema nikakve potrebe, budući da imamo dovoljno brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica“, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Na dnevnom nivou, kako je rekao, biće obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene.

Vučić je preneo da je danas uputio pismo predsedniku Kine Si Đinpingu jer ta zemlja jedina može da nam pomogne u ovoj situaciji, napomenuvši da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upravo objavila da od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU.

Vojska će obezbeđivati bolnice, dok će policija vršiti nadzor nad izolacijom, objasnio je on i naglasio da će onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiti tri godine zatvora.

Beograd: evo koje mere su donete

Gradski štab za vanredne situacije grada Beograda doneo je na večerašnjoj sednici Odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji glavnog grada, u skladu sa zakonom.

Doneto je više naredbi, koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa:

– smanjenje obima gradskog prevoza od utorka, 17. marta, stavljanje na subotnji režim vožnje i ukidanje svih noćnih linija;

– prekid rada svih predškolskih ustanova;

– skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata) od 8 do 20 časova, počev od ponedeljka, 16. marta. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset lica;

– zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasle i starije;

– prekid rada svih sportskih obejakata na teritoriji grada Beograda;

– načelniku Gradske uprave izdata je naredba za omogući rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima i licima starijim od 60 godina;

– prilagođavanje Beogradskog pozivnog centra u cilju pružanja informacija za pomoć građanima, koordinacija rada sa opštinskim štabovima za vanredne situacije i opštinskim pozivnim centrima;

– pojačani nadzor na svim objektima zatvorenog tipa koji primaju više od 50 osoba;

– svim komandantima opštinskih štabova za vanredne situacije na teritoriji Beograda naloženo je da na svojoj teritoriji angažuju poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite na poslovima zaštite i spasavanja.