Srpski kamioni počeli da prelaze ukrajinsku granicu prema Rumuniji

Srpski kamioni, koji su četiri dana bili blokirani na graničnom prelazu Đakovo u Ukrajini počeli su da prelaze granicu prema Rumuniji, saopštila je Privredna komora Srbije. Prva četiri kamiona su prošla granicu i ušla u Rumuniju nešto posle 15 časova.

***NOVO: Stanje prometa robe ka Rusiji, Belorusiji i Ukrajini – GP Đakovo otvoren za rusku robu u tranzitu

Zahvaljujući diplomatskim naporima Ambasade Srbije u Kijevu, kao i Ambasade Ukrajine u Beogradu i aktivnostima Privredne komore Srbije, naši vozači počeli su da prelaze granicu sa kamionima i robom na graničnom prelazu Đakovo, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS.

Da je počelo puštanje srpskih kamiona iz Ukrajine u Rumuniju, koji su od četvrtka bili „zarobljeni“ na graničnom prelazu Đakovo, potvrdio je Tanjugu generalni sekretar poslovnog udružnja Međunarodni transport Aleksandar Spasić.

Prva četiri kamiona su prošla granicu i ušla u Rumuniju nešto posle 15 časova, rekao je Spasić i dodao da to udruženje ima informacije da će svih oko 50 kamiona biti pušteno da pređe u Ukrajinu i da će taj problem biti rešen.

– Najnovija vest je da je počelo puštanje naših kamiona iz Ukrajine za Rumuniju i prva četiri kamiona su puštena. Očekujemo puštanje i ostalih kamiona – rekao je Spasić.

Podsetio je da su srpski kamioni bili zaustavljeni na granici i da su ukrajinske vlasti to uradile, jer su naši kamioni prevozili robu za Rusiju ili Belorusiju ili iz tih zemalja robu za Srbiju.

On je dodao da su to bili razlozi prema nezvaničnim informacijama, ali da se to, ipak, ispostavilo na kraju kao tačno.

Spasić je kazao da je problem rešen zbog učestalih pritisaka sa naše strane i zahvaljujući angažovanju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ministra Tomislava Momirovića, koji je od jutros imao sastanke povodom tog probolema na ukrajinsko-rumunskoj granici.

Carinjenje neće biti brzo 

Ambasador Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević potvrdio je za Tanjug da su srpski kamioni posle višednevnog zastoja počeli da prelaze granicu i da su se iz Ukrajine preko Rumunije uputili ka Srbiji.

– Moramo biti strpljivi, jer carinjenje neće ići brzinom kojom se nadamo. Ali je važno da je posle nekoliko dana taj proces započet. I da će kamioni naših prevoznika polako krenuti preko teritorije Rumunije ka Srbiji – rekao je Tomašević.

Izvor: RTS