Šta je pokazala pojačana kontrola kamiona u NEMAČKOJ?

Izveštaj MUP-a, o rezultatima pojačane kontrole teretnih vozila na srpskim putevima, izazvao je ove nedelje veliku polemiku i ponovo staro pitanje – kako je kod nas (i zašto), a kako u drugim zemljama?

Evropska mreža saobraćajne policije (ROADPOL), čijih 30 članica je od 13. do 19. juna učestvovalo u Truck&Bus akciji, još nije objavila zvanične rezultate na nivou cele Evrope, pa zasad ne možemo da uporedimo podatke i vidimo da li odstupamo od proseka ili su i rezultati u Srbiji slični onima drugim zemljama.

Pojedine države ovih dana objavljuju svoju preliminarnu statistiku, koja – iako ne daje detaljan pregled, ipak zavređuje pažnju. Primera radi, evo kakve rezultate je prijavila nemačka policija.

Kako piše nemačko izdanje portala trans.info, tokom prošle nedelje državna policija Saksonije-Anhalt pobliže je pogledala oko 435 vozila. U proverama je učestvovalo 130 policajaca koji su utvrdili prekršaje u oko 185 proverenih vozila, što je oko 43%.  Pored tehničkih nedostataka, prekršaji su se odnosili i na nedostatak odgovarajuće dokumentacije, dok je zabeležen i slučaj vozača koji je upravljao vozilom bez dozvole.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Saksonije-Anhalt, 34 prekršaja bila su toliko ozbiljna da je dalja putovanje moralo da bude zabranjeno.

U 27 slučajeva vozila su bila preopterećena – ili teret nije bio dovoljno obezbeđen, 26 puta su profesionalni vozači koji su kontrolisani vozili prebrzo, a u 39 slučajeva su nedostajali važni dokumenti, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Saksonije-Anhalt.

Ozbiljan problem – osiguranje tereta

U Hamburgu su nadležni organi 16. juna izvršili proveru na više lokacija i posebno pregledali kamione. Samo u toku tog dana, zabeleženi su prekršaji kod 32 od 55 pregledanih vozila. Rezultat je:

– 21 kršenje propisa iz oblasti teretnog drumskog transporta (osiguranje tereta, preopterećenje vozila, socijalni propisi);
– 2 svožnje bez vozačke dozvole;
– 1 slučaj nevezivanje pojasa;
– 3 kršenja ekoloških propisa;
– ostalo (10).

Na 15 vozila konstatovano je neadekvatno osiguranje tereta, a nadležni su zabranili dalje putovanje dok se problem ne otkloni na licu mesta.

Nemački portal dodatno je opisao dva posebno zapažena slučaja.

Prilikom merenja češkog kamiona od 3,5 tone, zvaničnici su ustanovili da je bio 52% preopterećen. Dvadesetsedmogodišnji vozač ostavio je depozit od 740 evra. Takođe, Poljaku starom 37 godina zabranjeno je da nastavi vožnju, jer je upravljao svojim vozilom bez odgovarajuće vozačke dozvole, a protiv njega je pokrenuta i istraga.