Šta je uzrok kolona na Batrovcima?

Tokom prethodnih nekoliko dana na graničnom prelazu Batrovci čekanju u kolonama ne nazire se kraj. Pomeranja su minimalna, svega dvadesetak metara na svaka dva do tri časa, a mediji su juče preneli da kamioni na izlaz iz zemlje čekaju i po 30 sati.

Deo vozača, kao uzrok ovakve situacije koja se ponavlja tokom 2021, ističe stroge kontrole hrvatskih carinika, jer svaki kamion pretražuju u potrazi za ilegalnim migrantima.

Iz Uprave carina navode da stroge kontrole zbog migranata nisu jedini razlog, već i odluka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske da pojedine prelaze zatvori za teretna vozila.

Šef GP Batrovci Goran Đorović naglasio je „da nastale kolone nisu u vezi sa radom srpskih graničnih organa“.

– Tempo izlaza kamiona iz Republike Srbije i ulaska u Republiku Hrvatsku diktiraju granični organi Republike Hrvatske. Zavisno od tempa kojim oni puštaju kamione, kolona se kod nas smanjuje ili povećava. Zadnjih meseci primećen je usporeniji rad hrvatskih graničnih organa, tako da su kolone veće i od 6-7 kilometara, a zadržavanja čak i po 10 sati – rekao je Đorović za N1 televiziju.

Izvor: Uprava carina/N1