Šta je uzrok sudara kamiona kod Resnika i zbog čega je ova deonica odavno „crna tačka“?

Svakih nekoliko meseci deonica puta za Avalu kod motela 1.000 ruža mesto je gde se dešavaju teške saobraćajne nesreće sa tragičnim posledicama. Najskorija se desila jutros (16. marta) kada su u sudaru dva kamiona povređene četiri osobe, od kojih jedna teško. Postavlja se pitanje šta je tačno dovelo do toga da ova saobraćajnica već godinama nosi epitet „crne tačke“ puteva Srbije?

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za Blic da je saobraćajna nesreća kod Resnika mogla da bude izbegnuta, ali da krivica u ovom slučaju nije na vozačima i da bi JP Putevi Srbije trebalo da reaguju i otkriju šta ovu deonicu čini crnom tačkom.

– Ako se na jednom mestu saobraćajne nesreće dešavaju učestalo to sve ukazuje na to da postoji neki problem sa aspekta puta što doprinosi da se tu dešavaju saobraćajne nesreće češće. Koliko znam, vozači se već duže vremena žale da na deonici kod motela 1.000 ruža ne postoji osvetljenje uopšte i da je teško voziti u noćnim uslovima – ističe Damir Okanović za Blic.

Prema njegovim rečima upravljač puta koji se nalazi u okviru JP Putevi Srbije obavezan je da vrši analize svake saobraćajne nezgode, a svaka nezgoda sa smrtnim ishodom mora da bude predmet posebne analize.

Dodaje da se takvom analizom otkriva da li postoji nešto sa aspekta puta što je moglo da doprinese da do nesreće dođe ili da je uticalo na povećanje težine posledica.

– Pa i da su vozači bili umorni, zašto se baš nesreća desila ovde? Zašto se vozači stalno umaraju tu? Ono što je ovde bitno je da upravljač puta izvrši hitno jednu stručnu analizu, da utvrdi šta je problem i kako da se taj problem otkloni u što kraćem roku. Eto, najbolji primer su raskrsnice koje su pretvorene u Kružne tokove – objašnjava on.

Upravljač puta da izvrši analizu

Ističe da je dobar primer kada je analizom upravljača puta uklonjena crna tačka Smederevo.

– Takav slučaj je bio kod Smedereva gde je postojala raskrsnica na kojoj su se ukrštala dva državna puta. To je bila klasična četvorokraka raskrsnica gde je bio veliki broj saobraćajnih nezgoda, i ona je pretvorena u kružni tok i taj borj nesreća se drastično smanjio. Eto, to je primer kada je upravljač puta sprovede mere kako bi se uklonila crna tačka – navodi Okanović.

– Nastanak nezgode znači da je put direktno odgovoran za istu, a težina posledica odnosi se na to da je u pitanju na primer greška vozača ali da su postojali neki elementi puta koji bi je ublažili posledice bi bile manje. Primera radi, ako je vozač zaspao i survao se niz liticu on je odgovoran, ali da je postojala odbojna ograda, on se ne bi survao niz liticu – zaključuje on.

Podsetimo, teška saobraćajna nesreća dogodila se jutros (16. marta) oko 6 sati, na obilaznici oko Beograda, u blizini kružnog toka u Resniku, gde je došlo je do sudara teretnih vozila. Povređene su četiri osobe, od čega jedna teško i prebačena je na VMA.

Izvor: Blic 

Foto: Pixabay, ilustracija