Hrvatska usvojila pravilnik o tranzitnom prometu – Šta se dešava sa graničnim prelazima Šid i Bačka Palanka

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, zbog kojeg su tokom protekla dva meseca negodovali i hrvatski i srpski prevoznici, prenose hrvatski mediji.

Sporni pravilnik koji bi zabranio saobraćaj teških teretnih vozila državnim putem D2 od Iloka do Vukovara (koji su hrvatske vlasti najavile pravdajući se zaštitom životne sredine i bezbednosti stanovnika pograničnih mesta, te infrastrukture) izazvao je veliku bojazan da će doći do dodatnog kolapsa u saobraćaju, jer bi vozilima preko 7,5 tona indirektno bio zabranjen prelaz preko graničnih prelaza Šid (Tovarnik) i Bačka Palanka (Ilok).

Kako je u petak objavio Hrvatski radio Vukovar, ministar je potpisao pravilnik i “time je zadovoljen zahtev meštana svih naselja koja se nalaze na državnom putu D2 između Vukovara i Iloka, a protest u Opatovcu najavljen za 8. maj u 12:05 sati je odložen. Osam dana od objave u Narodnim novinama, zabraniće se tranzitni promet na toj saobraćajnici za teretna vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona“. 

PlutonLogistics pre oko tri nedelje dobilo je od kolega iz Hrvatske informaciju da su na celom autoputu ZG-Bajakovo postavljeni široki nosači sa praznim limenim pločama raspoređeni tačno ispred svih isključenja (namenjenih, kako se pretpostavljalo, za obaveštenje o zabrani silaska sa autoputa onih koji su u tranzitu), a nakon toga – ni srpska ni hrvatska udruženja, nisu imala više informacija: svi su čekali razvoj situacije. Zvaničnici se takđe u međuvremenu nisu oglašavali, a u petak je stigla objava da je pravilnik potpisan.

Ipak, prema javno dostupnim informacijama, došlo je do određenih izmena u odnosu na prvobitni plan. Prema izveštaju o obavljenom javnom savetovanju, dostupnom na sajtu nadležnog ministarstva, uvažene su određene primedbe Hrvatske gospodarske komore, kao i Udruženja hrvatskih drumskih prevoznika (Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika).

Naime, kako se navodi, prihvaćen je predlog da se za tranzitni promet omogući korišćenje i graničnog prelaza Tovarnik dok se ne poveća protočnost GP Bajakovo.

– Uvažavajući iznete primedbe došlo je do dodatne dorade Predloga Pravilnika te je omogućen tranzitni promet preko GP Tovarnik. Na ovaj način će za prevoze koji počinju ili završavaju na području Vojvodine biti omogućena četiri koridora, preko GP Bajakovo, GP Erdut, GP Tovarnik i GP Batina – navodi se u izveštaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Originalan izveštaj o primedbama koje su prihvaćene/izuzecima, pogledajte OVDE.

Uskoro više informacija.