Standard direktne vidljivosti – Prevoznicima u Londonu „grejs period“ 90 dana za HGV dozvolu

Od 1. marta 2021. godine, sva teretna vozila navjeće dozvoljene mase preko 12 tona, koja ulaze u London ili vrše operacije u širem području Londona, moraće da poseduju bezbednosnu dozvolu HGV, kojom se potvrđuje da vozilo ispunjava određene standarde u pogledu preglednosti i vidljivosti vozača. Nabavka ove dozvole je besplatna, ali operateri mogu biti kažnjeni sa 550 funti po danu ukoliko je kamion ne poseduje.

Prevoznici koji se prijave za dokumenta kojim se potvrđuje Standard direktne vidljvosti (Direct Vision Standard), ali nisu dobili zvaničnu potvrdu do 1. marta, biće stavljeni na „listu dozvola“ i imaće grejs period od 90 dana da je pribave, podseća portal trans.info. 

Početkom prošle sedmice, prevoznici su ponovo upozoreni da je krajnji rok za pribavljanje ovih dokumenata 1. mart. Iako se čini da do tada ima dovoljno vremena, može proći i do 28 dana da nadležni lokalni organ – TfL (Transport for London) odgovori na prijavu.

To praktično znači da prijave treba predati do 31. januara, kako bi se osiguralo da se sve završi na vreme. Takođe, može proći i do 2 nedelje „da neki proizvođači odgovore na upite za zvezdicama“, stoga se preporučuje da ih prevoznici kontaktiraju na vreme.

Standard direktne vidljivosti

Standard direktne vidljivosti primenjuje se za vozila najveće dozvoljene mase veće od 12 tona. Prevoznicima koji obavljaju prevoz tereta do Londona potrebna je tzv. HGV bezbednosna dozvola koja potvrđuje da vozilo ispunjavanja određene standarde u pogledu preglednosti i vidljivosti vozača u vozilu. Stepen vidljivosti iz vozačke kabine ocenjuje se brojem „zvezdica“. Vozilima se izdaje bezbednosna dozvola u kojoj je vozilo ocenjeno sa 0 do 5 zvezdica. Vozila ocenjena sa 0 zvezdica nemaju dozvolu za ulazak, ali ocena može biti popravljena naknadnim opremanjem vozila određenom bezbednosnom opremom.

Više informacija o HGV bezbednosnoj dozvoli dostupno je OVDE. 

Lista dozvola

Pomenuta „lista dozvola“ omogućava operaterima teretnih vozila koji se prijave TfL-u do 1. marta da u narednih 90 dana ne snose kazne, ukoliko nisu dobili odgovarajuće potvrde.  Neophodno je da oni pruže dokaz o prijavi koja je podneta ili o planiranim aktivnostima ugradnje bezbednosne opreme. Svi koji se ne registruju do 1. marta ili nemaju važeću HGV dozvolu, suočiće se sa novčanim kaznama.

Udruženje za prevoz robe u drumskom saobraćaju (RHA – Road Haulage Association) pozdravilo je vest da je prevoznicima omogućen ovaj prelazni period.

– RHA je potpuno posvećena bezbednosti na putevima, ali prevoznici su se suočili sa višestrukim i značajnim izazovima kako bi osigurali poštovanje standarda direktne vidljivosti – rekao je izvršni direktor RHA Richard Burnett.

Izvor: trans.info