Stigli Filipinci na obuku – Prevoznici intenzivno zapošljavaju vozače iz Azije

Poljska prevoznička firma Andersen Euro Handel (AEH), objavila je plan zapošljavanja i obuke vozača sa Bliskog istoka i Filipina. Ova kompanija je samo jedna od mnogih koja traži radnike iz zemalja trećeg sveta zbog nedostatka vozača teretnih vozila u Evropi.

Svoj plan objavili su na Fejsbuku, a administrator AEH-a poželeo je sreću budućim vozačima ove kompanije koji su im se pridružili, naglašavajući da će svi novi vozači proći obuku u evropskom drumskom saobraćaju pre nego što počnu da voze širom Evrope.

 

PROČITAJTE I: Lanac supermarketa daje 1.000 funti BONUSA za nove vozače

U komentarima ispod objave plana, administrator AEH-a pozvao je vozače sa Filipina, Kuvajta, Katara i Indije da pošalju svoja dokumenta ukolio žele da sarađuju s njima.

Međutim, nisu svi pratioci AEH-a na Fejsbuku bili impresionirani ovom objavom. Jedan poljski vozač tvrdio je da bi za vozače iz EU bilo bolje da kompanije kao što je AEH ne postoje.

To je izazvalo oštar odgovor ove prevozničke firme, koja je tvrdila da su i svi vozači iz EU dobrodošli na posao, ističući da vozači teretnih kamiona mogu da zarade 50% više nego lekari u Španiji.

I ostale kompanije za transport zapošljavaju ljude sa Bliskog istoka i Azije

AEH nije jedina kompanija u Evropi koja se trudi da zaposli samo vozače sa Bliskog istoka i Azije. Nedavno je i litvanska transportna kompanija Hoptrans otkrila da planira da angažuje još vozača teretnih kamiona iz Indije i Malezije.

U novembru prošle godine, iz litvanske kompanije cargoGo saopšteno je da očekuju zaposlenje na desetine ili čak stotine iskusnih vozača iz Indije i drugih azijskih zemalja u narednim godinama. Istog meseca, Rod Mekenzi iz The Road Haulage Association (RHA) napisao je članak o vizama za vozače teretnih vozila iz Indije.

Takođe, mađarska logistička kompanija  Waberer’s  najavila je u martu da će zaposliti 79 vozača i 3 operatera voznog parka iz Indije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.