„Sumnjiva“ dozvola i skraćeni odmor – Kazna za vozača i srpskog prevoznika

Inspektori ITD otkrili su u ponedeljak nekoliko prekršaja, zbog kojih će protiv srpskog prevoznika biti pokrenut upravni postupak sa zaprećenom kaznom od oko 2.500 evra, dok je vozač kažnjen sa 420 evra.

Kako je saopštio ITD, inspektori su u ponedeljak (21. novembra) u blini mesta Zielonej Góry zaustavili tegljač sa poluprikolicom radi pregleda. Vozilo srpske kompanije bilo je u tranzitu kroz Poljsku, prevozeći teret iz Srbije u Švedsku.

– Za takav transport je potrebna odgovarajuća dokumentacija. Vozač je predočio CEMT dozvolu na uvid, u kojoj je nedostajao naziv prevoznika. Nakon provere, ispostavilo se da je dokument sa istim brojem izdat drugom prevozniku. Tokom dalje istrage, službenici su takođe utvrdili da je dozvola najverovatnije falsifikovana. Tokom razgovora sa inspektorima, vozač ovo nije mogao da objasni – navodi ITD.

On takođe nije imao drugu dozvolu, koja bi mu davala pravo da obavlja pomenuti drumski prevoz.

Nadalje, kontrolom podataka sa tahografa utvrđeno je da vozač nije uzeo propisani nedeljni odmor od 45 sati, već da ga je skratio za više od 20 sati.

Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 2.000 poljskih zlota (oko 420 evra). Protiv srpskog prevoznika biće pokrenut upravni postupak. On se suočava sa kaznom od 12.000 PLN (oko 2.500 evra). Kamion je smešten na čuvani parking, a inspektori su oduzeli nevažeću dozvolu, „sa tragovima mogućeg falsifikata“.

– Zbog sumnje da je počinio krivično delo, vozač je predat policijskim službenicima na dalje postupanje – navodi ITD u saopštenju.