Švedska uvela telefonsku liniju za prijavu kriminalnih radnji na putevima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Švedske u saradnji sa Udruženjem prevoznika Švedske AKERI i kompanijom Larmtjänst, pokrenulo je projekat zajedničke saradnje na putevima, a u okviru njega i poseban broj za prijavu kriminalnih radnji na putevima.

Broj na koji možete prijaviti nezakonite radnje na putevima Švedske je 020-315-315. Informacije se mogu dostaviti anonimno, ili uz ostavljanje podataka, 24 sata dnevno.

– Upotreba policijskog veb-servisa može biti otežana dok ste na putu, jer morate da zaustavite vozilo kako biste popunili formular. Pozivanjem novog broja možete lako da podelite svoja zapažanja, koja se zatim prosleđuju policiji – rekao je generalni direktor kompanije Larmtjänst Mats Galvenius.

Iz ove kompanije su naveli i primere kada se mogu uputiti dojave: kada se neovlašćena lica kreću među kamionima parkiranim na odmorištima, radi prijave vozila za koja se sumnja da prevoze ukradenu robu, ili prijava pokušaja krađa iz vozila. Ako je reč o trenutnim kriminalnim radnjama, treba pozvati broj za hitne slučajeve – 112.

U Švedskoj je tokom 2021. sačinjeno 1.316 policijskih izveštaja o krađama u transportu. Najčešći oblik krađe u transportu bile su organizovane seče cerada.

Izvor: larmtjanst.se