Svi u RED – Novi sistem parkiranja kamiona na odmorištima u Nemačkoj

Novo odmorište na autoputu otvoreno ove nedelje u Nemačkoj ima dovoljan kapacitet za 100 teretnih vozila. Međutim, da bi on bio kompletno popunjen, kamioni moraju da se parkiraju tik jedan uz drugog, u redovima, na osnovu njihovog procenjenog vremena polaska.

Novoizgrađeni Rosi Autohof Dorfmark u Nemačkoj, koji ima oko 20 parking mesta za automobile i oko 100 kamiona, nalazi se u Donjoj Saksoniji na jugu Lüneburg Heath. Do njega se može doći iz oba smera preko A7, izlaz 46 Dorfmark.

Kao što se može videti na fotografijama koje je kompanija Tank&Rast Gruppe objavila na svojim društvenim mrežama, raspored kamionskog parkirališta nije sličan onima koji se obično viđaju pored autoputeva: ovde postoje dugački redovi parking mesta za kamiona, koji će se parkirati na maloj udaljenosti i jedan za drugim.

 

Kako to funkcioniše?

Telematski kontrolisan sistem parkiranja osigurava da kamiondžije ostave svoja vozila u skladu sa planiranim vremenom polaska.

Ova metoda je već testirana na dva nemačka odmorišta. Kažu da ne samo da štedi prostor, već i omogućava najbrži mogući nastavak daljeg putovanja.

– Ovde u Autohof Dorfmarku možemo videti u praksi kako digitalna tehnologija može pomoći u rešavanju velikog problema nedostatka parking mesta za kamione na autoputevima. Odmorišta i stajališta za kamione su noću često potpuno pretrpana, pa vozači moraju da prekoračuju vreme vožnje tražeći parking, ili su prinuđeni da parkiraju na nedozvoljenim mestima: saobraćajnicama, prilazima itd. Zahvaljujući telematski kontrolisanom sistemu parkiranja kamiona u konvojima, postojeće površine se efikasno koriste tako da je dostupno znatno više parking mesta, na istoj površini – poručuju iz Tank&Rast Gruppe.

Odmorište koje je opremljeno video nadzorom i drugim bezbednosnim sistemima, nudi i mnogobrojne dodatne pogodnosti vozačima: restoran, prostoriju za druženje sa oko 50 mesta, prodavnicu, perionicu veša, Wi-Fi…

Foto: tank.rast.de