TIMOCOM Transportni barometar: Nemačka gubi snagu, Italija je izuzetak

Italijanski logističari su se prošle godine radovali očiglednom rastu.

– Za Italiju beležimo rast tereta od 16% u poređenju sa prethodnom godinom – kaže TIMOCOM-ov poslovni analitičar Tilman Fecke.

To je potpuno u suprotnosti sa trendom, jer je upravo sačinjeni godišnji pregled TIMOCOM-ovog transportnog barometra sve drugo samo ne pozitivan. Tako je 2019. godine u poređenju sa prethodnom godinom došlo do pada ponuda tereta u Evropi između zemalja za 8,3% (2018. je završena sa pozitivnim rezultatom od 5% u odnosu na 2017. godinu).

Stručnjak Fecke vidi pozitivan rezultat italijanske transportne branše kao posledicu povećane tražnje za potrošnim dobrima.

Sa naše tačke gledišta je veoma realistično da su faktori trgovinske politike podstakli izvoz proizvoda iz Italije. U to spadaju npr. preteći Bregzit ili uvozne carine SAD-a na kineske proizvode, objašnjava Tilman Fecke.

Indikator za to je da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU imao veliki uticaj na transportnu branšu u Evropi. Tako su 44 evropske zemlje, koje su obuhvaćene transportnim barometrom, povećavale svoje ponude tereta za UK u kvartalu 4.

I broj izvoza iz Nemačke za Veliku Britaniju je u četvrtom kvartalu 2019. godine porastao za celih 11% u odnosu na treći kvartal.

O tome poslovni analitičar Fecke kaže:

– Odluka da se Bregzit odloži za tri meseca za kraj januara 2020. godine i ovde dozvoljava zaključak da rast stoji u vezi sa političkim dešavanjima.

Ovaj kratkoročni razvoj, međutim, nije uticao na celokupan trend: tako je broj tereta iz Nemačke prema inostranstvu prošle godine opao za 12% u odnosu na prethodnu godinu.

Na Nemačku, kao snažnu izvoznu zemlju, jače se odražava usporavanje konjunkture. To pokazuje primetan pad u odnosu na celokupan razvoj u Evropi, komentariše TIMOCOM-ov PR Gunnar Gburek kvartalne brojke.

– Da li će se negativan trend nastaviti i u ovoj godini, ostaje da se sačeka – nije nemoguće – kaže Gburek.

Instrumentom transportnog barometra IT preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje u pametnim aplikacijama Teret i Tovarni prostor integrisanim u sistem pametne logistike TIMOCOM-a. Više od 130.000 korisnika generiše na ovaj način svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 43.000 TIMOCOM-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

Više informacija pogledajte na www.timocom.rs.