TRANSAKCIJE: Fond Mid Europa Partners razmatra prodaju udela u kompaniji Waberer’s

Mađarski drumski prevoznik Waberer’s objavio je obaveštenje za investitore, kojim je potvrdio da glavni akcionar – fond Mid Europa Partners, razmišlja o prodaji svog udela, prenosi trans.info.

Fond Mid Europa, koji je inače aktivan i na srpskom tžištu, potvrdio je Waberer’s-u da je imenovao kompaniju Rothchild, kako bi im pomogla u razmatranju strateških opcija među kojima je i prodaja udela. „Ne može se sa sigurnošću reći da će Mid Europa prodati deo ili kompletno vlasništvo”, navodi se u obaveštenju Waberer’s-a za investitore.

Mid Europa Partners je fokusiran na Centralnu i Istočnu Evropu, a upravlja kapitalom od oko 2,2 milijarde evra. Ovaj investicioni fond ubeležio je i značajne transakcije na srpskom tržištu (sa brendovima Knjaz Miloš, Bambi, Imlek, Mlekara Subotica, Medigroup).

Fond je 2011. godine kupio 49,05% udela u Waberer’s-ovom holdingu Zrt, a zatim 2016. akcije bivšeg vlasnika Giorgia Vaberera. Na taj način, stigli su do 97% akcija mađarske kompanije. Prema poslednjim informacijama sa zvanične stranice kompanije Waberer’s, C.E.E. Transport Holdco S.a.r.l (u vlasništvu Mid Europa Partners) poseduje 71,99% deonica. Ostali deoničari (domaći, strani, institucionalni i pojedinačni) nisu imenovani.

Mađarski transportni gigant Waberer’s International u prvom kvartalu 2020. nije ubeležio dobre rezultate. Neto gubitak kompanije bio je 2,5 miliona evra, što nije loše u odnosu na gubitak od 4,4 miliona iz istog perioda prošle godine. Međutim, akcije kompanije u prvom tromesečju 2020. prodavale su se za svega 752 mađarske forinte (oko 2,15 evra), što je polovina prošlogodišnje maksimalne cene.

 

Podeli na društvenim mrežama: