Kako bezbedno transportovati robu visoke VREDNOSTI

Kad god je teret na putu – rizik od krađe je prisutan. Vlasnici robe, prevoznici i špediteri konstantno traže načine da umanje ili potpuno neutrališu mogućnost nestanka robe, posebno one visoke vrednosti. Sa druge strane, budući da obim e-trgovine kontinuirano raste, na drumu je sve više proizvodna vrhunskih robnih marki, pa je rizik za transportno-logističke firme sve veći.

Iako je roba visoke vrednosti širok pojam, ovde se mogu svrstati modni predmeti (dizajnerski komadi odeće, vrhunska sportska oprema i slično), kozmetika i parfemi, elektronski uređaji (telefoni, tableti, računari), kao i farmaceutski proizvodi. Osim toga i pojedini automobilski delovi mogu se smatrati robom visoke vrednosti. Uopšteno govoreći, svaka kompanija za drumski transport ima internu politiku o tome šta smatra vrednom pošiljkom. Posmara se ukupna cena robe koja se utovari u prikolicu, a one se može kretati od pretocifrenog broja do nekoliko miliona evra.

Razlog zbog kojeg su upravo ovakve pošiljke na udaru je to što se mogu lako preprodati na crnom tržištu ili preko oglasa. Iako su, na primer, proizvođači telefona – poput kompanije Apple, preduzeli različite mere zaštite kako bi onemogućili rad ukradenih uređaja, oni su i dalje interesantni kupcima polovinih delova. Kada je reč o modnoj industriji, malo je verovatno da će se opredeliti za kontrolisanje tržišta polovne odeće, pa je zato jedina mogućnost da se fokusiraju na proces sprečavanja krađe.

Krađe u porastu

Prema podacima udruženja TAPA, tokom procesa drumskog transporta, u regionima Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) u 2020. ukradeni su proizvodi vredni više od 172 miliona evra. Iznenađujuće, prema podacima TAPA, 74,6% svih incidenata koji su zabeleženi u regionu EMEA, odnosilo se na Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačku, sa 3.100, odnosno 1.727 krivičnih dela u periodu od 12 meseci. Osim toga, ova asocijacija je ipak uverena da su prijavljeni zločini „samo delić gubitaka“.

– 2020. će ući u istoriju kao godina kao nijedna druga. U vreme kada je većina preduzeća bila skoro u potpunosti usredsređena na borbu za opstanak, a državne službe se suočile sa dodatnim pritiskom zbog sprovođenja mera zatvaranja, transport tereta je takođe bio ozbiljno pogođen zbog kriminalnih delatnosti – naveo je Thorsten Neumann, predstavnik TAPA EMEA.

Prema izveštaju kompanije Sensitech, koja se bavi digitalnom transformacijom lanaca snabdevanja, ni farmaceutski proizvodi nisu bili izuzeti od krađe tereta. Ova kompanija je istakla da je nedovoljno prijavljivanje krađe takvog tereta takođe „ozbiljan i rasprostranjen problem“.

Evropska komisija poverila je ranije švajcarskoj CBRA (Cross-border Research Association) i asocijaciji TAPA kreiranje sigurnosnih alata za industriju drumskog teretnog transporta u Evropi – tako je nastao priručnik koji pruža operativne smernice za pomoć vozačima kamiona u Evropi, transportnim kompanijama, kao i svim drugim stranama zainteresovanim za rešavanje problema krađe tereta, slepih putnika u kamionima itd. Ova analiza pokazala je da je rizik od krađe tereta bio daleko najizraženiji kada je kamion parkiran na nebezbeđenom parking mestu. Međutim, i upravljanje, kao i utovar, odnosno istovar, predstavljali su u određenim situacijama rizične radnje.

Izvor: Evropska komisija, EC Security Guidance for the European Commercial Road Freight Transport Sector

Važan zadatak

Špediter, kao i kompanija koja šalje teret, moraju da se postaraju za određene kriterijume, kako bi osigirali bezbednost robe.

Pomenuti dokument Evropske komisije, na primer, ukazuje na to da su „mesta utovara i istovara najrizičnija za prevaru, što znači da vozač kamiona sa lažnim identitetom može da preuzme teret od pošiljaoca (i nestane sa njim), a takođe je moguće i da ga ’lažni’ radnik u skladištu usmeri na lažno mesto istovara“.

Zbog toga je važno osigurati da prevoznik kojeg angažujete za prevoz vaše robe velike vrednosti može proći vaš due dilligence check.

Ukoliko sarađujete sa logističkim partnerom koji autsorsuje drumski transport, važno da budete sigurni da će vaš teret biti poveren pouzdanom prevozniku. Jedan od načina da se proveri da li prevoznik primenjuje adekvatne mere, jeste da znate da li je usklađen sa GDP (Good Distribution Practice) smernicama, kao i da li je, na primer, prošao TAPA reviziju. Analiza koju vrši treća strana garantuje ne samo nezavisnu kontrolu prevoznika, već takođe pokazuje da se oni pridržavaju zajedničkih standarda.

– Osim sticanja sertifikata, dopuna vaše ponude drumskog transporta dodatnim bezbednosnim merama, vlasnicima robe pomaže da se odluče za vaše usluge.

Transportne i logističke kompanije intenzivno razvijaju efikasna, prilagođena rešenja, kako bi osigurale da teret njihovih klijenata bezbedno stigne na odredište, bez obzira na to o kojoj je industriji reč.

Izvor: Girteka Logistics