Transport robe u režimu – Kako je prevoznik unapredio poslovanje uz pomoć novih akumulatora?

Lenehan Transport je prevoznik sa sedištem u Irskoj, specijalizovan za transport svežeg (kao i smrznutog) mesa i druge hrane u kontrolisanom režimu, iz Dablina u Italiju. Njihova flota od 31 Volvo kamiona redovno je na putu veliki broj dana, a vozači se tokom noći odmaraju u kabini.

Stalni izazov sa kojim se kompanija suočava je životni vek akumulatora, pa su odlučili da otkriju koja rešenja postoje za taj problem.

Svi Lenehan-ovi kamioni i prikolice opremljeni su sistemima za praćenje, koji osiguravaju da kompanija u svakom trenutku zna lokaciju svoje flote, kao i temperaturu robe u vozilu. Prikolice-hladnjače su takođe opremljene Thermo King jedinicama, kako bi se osiguralo da se hrana održava na ispravnim, kontrolisanim temperaturama tokom celog putovanja, koja ponekad traju i do 5 nedelja dok vozila idu preko kontinenta, a zatim se vraćaju u Irsku. Kako vozač spava u kabini tokom noćnog odmora, unutra se nalazi mnoštvo funkcija čiji je cilj da obezbede komfor i miran period – one su danas standard na savremenim tipovima vozila. Sa druge strane, to znači da je potrebna dodatna snaga, tokom perioda gašenja motora.

Proces održavanja u kompaniji Lenehan podrazumeva proveru svakog vozila na svakih pet nedelja, što uključuje i testiranje akumulatora.

Vrlo često testovi otkrivaju da akumulatori koji su ugrađeni kao originalna oprema (tradicionalne olovne baterije sa olovnom kiselinom) ne traju mnogo duže od 12 meseci pre nego što ih je potrebno zameniti.

Rad rashladne opreme, a samim tim i performanse akumulatora u vozilu, od vitalnog su značaja za poslovanje. Da bi rešio ovo, menadžer flote kompanije Lenehan Transport tražio je dugotrajniji akumulator, koji bi izbegao skupe kvarove tokom putovanja širom Evrope.

U decembru 2017. godine, Eric Birne, mehaničar kompanije Lenehan, kontaktirao je Qualvecom (Varta uvoznika i distributera) sa sedištem u Dablinu, tražeći savet o tome koji proizvod iz VARTA CV portfolija akumulatora bi preporučio, kao najbolju opciju za njihove potrebe.

Džo Kertis, menadžer prodaje akumulatora u Qualvecom, preporučio je VARTA C40 EFB. Nakon opsežnost testiranja, Eric je bio oduševljen performansama modela VARTA C40 i oni su implementirani u floti.

Tokom 2019. godine u kamione su uvedeni dodatni električni potrošači kao što su I Coolers.

Uvedeni su i AdBlue rezervoari, koji zauzimaju dodatni prostor zbog čega je često neophodno završiti ugradnju rama blizu zadnje osovine, što znači da su ugrađeni akumulatori bili izložene povećanim vibracijama. Zbog toga je bila potrebna visoka robusnost i otpornost na vibracije.

VARTA ProMotive A1 AGM akumulator je dizajniran u saradnji sa vodećim proizvođačima vozila, a 5 od 6 velikih ugrađuje ga kao originalnu opremu. Oni veruju ovoj tehnologiji, koristeći je za svoja najnovija vozila i slažu se da je to najpouzdaniji akumulator na tržištu, poručuje VARTA.

Pomenuto rešenje ima 6 puta duži vek trajanja od konvencionalnog akumulatora i može pokretati motor čak i uz dubinu pražnjenja od 80%, dok je kod konvencionalnog akumulatora taj nivo svega 50%. Osim toga, puni se do 50% brže od konvencionalnih i takođe je 100% otporan na curenje.

Lenehan je ugradio VARTA A1 AGM akumulatore u svoje kamione 2019. godine, a od januara 2022. nisu imali problema sa njima, nisu se pomerali i i dalje su dobrom radnom stanju, potvrđuju 5-nedeljne provere.

Menadžer voznog parka u kompaniji Lenehan Transport, Derek Lenehan, kaže da je „ugradnja VARTA AGM-a promenila igru”.

– Ne samo da ovi akumulatori traju mnogo duže od tradicionalnih koji su ranije ugrađeni, već kao rezultat toga nismo imali kvarove na vozilu ili propuštene slotove za isporuku zbog kvara akumulatora. To je zaista poboljšalo naše poslovanje, plus su ukupni troškovi kupovine akumulatora smanjeni.

Izvor/foto: LinkedIn/VARTA Fleet Program

Da biste saznali više o VARTA akumulatorima za komercijalna vozila posetite stranicu www.varta-automotive.rs/sr-rs. Takođe, besplatnom registracijom na  www.varta-automotive.com/fleet, možete dobiti prilagođene savete koji se odnose na vaš vozni park, strateške preporuke za kupovinu, njuzleter koji pokriva najnovije tehnologije i trendove, podršku u vezi sa pitanjima vezanim za upravljanje akumulatorima itd. Kompanije iz Srbije, direktan kontakt mogu pronaći OVDE