Transportna industrija u Hrvatskoj spremna za ulazak u Šengen – Na granicama sa Srbijom očekivane pojačane kontrole

Prvog dana 2023. u Hrvatskoj stupaju na snagu dve velike i važne promene – ulazak u evropsku zonu bez graničnih provera i uvođenje evra kao jedinstvene evropske valute.

Ulaskom Hrvatske u Šengen-prostor od 1. januara 2023. ukida se kontrola osoba na granicama između Hrvatske i susednih zemalja EU. Otvaranje graničnih prelaza, odnosno ukidanje čak sedamdeset i tri kontrolna punkta duž granice sa Slovenijom i Mađarskom, daće snažan podsticaj hrvatskoj ekonomiji i u mnogome olakšati putovanje hrvatskim prevoznicima, izveštavaju portali u ovoj zemlji.

Najjednostavnije rečeno, ministri unutrašnjih poslova u Evropskoj uniji su svojom odlukom obezbedili brz i, u velikoj većini slučajeva, nesmetan saobraćaj za logističke kompanije, dok će se kontrola vršiti samo u slučaju vanrednih zaustavljanja unutar pojedinih zemalja.

Ulazak u Šengen donosi mnogobrojne prednosti za teretni transport u Hrvatskoj i lance snabdevanja uopšte, od kojih je najvidljivija i najneposrednija eliminacija dugog čekanja na granicama, posebno u letnjim mesecima, kada redovi mogu da dosežu i do pet kilometara.

Ovome svakako treba dodati i da će se, uz vreme, uštedeti značajne količine novca. Osim troškova goriva, osiguranja, održavanja, poreza itd., važan trošak drumskog transporta je i vreme. Iz tog razloga, kada bi se, na primer, ponovo uspostavile sve granice unutar zone Šengena, godišnji trošak za prevoznike bio bi između 2,5 milijardi evra, za kratko vreme čekanja, i 5,1 milijardu evra za duže čekanje na granici.

Ukidanjem čekanja na granici hrvatska transportna industrija će direktno imati koristi od znatno smanjenog prekovremenog radnog vremena vozača, kao i od smanjenja troškova potrošnje goriva. Isto tako, s obzirom na to da će tranzitno vreme isporuke biti kraće, biće smanjeni i vanredni troškovi koji nastaju prilikom izazova u snabdevanju i tranziciji robe, što će posledično uticati na mogućnost kretanja većih količina robe u kraćem vremenskom periodu.

Vest je svakako dobrodošla za hrvatske izvoznike, koji čine 16% od ukupnog broja kompanija, zapošljavaju 51% od ukupnog broja zaposlenih i ostvaruju 78%svih investicija u razvoj Hrvatske. (izvor: izvoz.gov.hr)

Gde počinje i gde se završava slobodna zona

Prevoz robe između susednih zemalja koje nisu deo šengenske zone, navodi se u saopštenju Carinske uprave Ministarstva finansija Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore, nastaviće da se odvija nesmetano, kao i do sada. S druge strane, bolja tranziciona povezanost Hrvatske sa ostatkom Evropske unije značiće i povećanje kontrole na granicama Bosne i Hercegovine i Srbije. Međutim, to nije nova okolnost za prevoznike koji su se i ranije susreli sa ovakvim kontrolama, najviše zbog otežanog prelaska granice uoči migrantske krize.

  • Kako će pristupanje Hrvatske Šengenu uticati na poslovanje srpskih prevozničkih kompanija i kakve zahteve oni upućuju nadležnima, pročitajte OVDE.

– Hrvatska je važan deo mreže kompanije cargo-partner u Jugoistočnoj Evropi, pa ulaskom u Šengen zonu očekujemo još bolje povezivanje sa Hrvatske i Evrope. Međutim, poslednjih 25 godina povezujemo i hrvatsko tržište sa srpskim i bosanskohercegovačkim tržištem koje takođe planiramo da intenzivno unapređujemo i produbljujemo – prokomentarisao je Zoran Starčević, direktor logističke kompanije cargo-partner Hrvatska.

Nova godina, nova valuta, nove poslovne mogućnosti

Starčević sličan stav ima i kada je reč o razmeni valuta. Naime, ulazak Hrvatske u Šengen prati i usvajanje evra.

– Ova, još jedna velika promena, stvara uslove da hrvatski privrednici jednostavnije i brže posluju na jedinstvenom tržištu EU i to je pozitivna promena na koju bi se sada trebalo fokusirati – istakao je, dodavši da će njihovoj kompaniji jedinstvena valuta u Hrvatskoj i EU dodatno omogućiti da „svim svojim klijentima omoguće jednostavna i brza logistička rešenja, sa kompletnom uslugom“.

Ulaskom u šengensku zonu i promenom valute Hrvatska će privući više stranih investicija, pre svega zbog brzine saobraćaja, a potom i zbog lakoće korišćenja zajedničke valute drugih zemalja Evropske unije.

To će se direktno odraziti na jačanje domaće privrede, kao i na evropsko tržište, pojačaće se funkcija prevoznika sa sedištem u Hrvatskoj, prenosi instore.hr.