TRI ključna TRENDA koja trenutno oblikuju CENE drumskog transporta u Evropi

U prvom kvartalu 2024. pale su i spot i ugovorne stope drumskog prevoza. Tim povodom IRU je predstavio tri ključna trenda koja trenutno oblikuju evropske cene drumskog prevoza.

1. Slaba potražnja usluga

U prvom kvartalu 2024. godine potražnja za uslugama drumskog prevoza i dalje je slaba. Kontinuirana slaba potražnja potrošača i niža industrijska proizvodnja, ‘gurnuli’ su  i spot i ugovorene stope. Indeks spot kursa je pao na 123,9 poena, 1,1 poen manje nego u prethodnom kvartalu, i 8,2 poena manje u odnosu na prethodnu godinu. Ugovorene stope su pale na 127,6 poena, 2,6 poena niže u odnosu na prošli kvartal, dok je pad na godišnjem nivou 1,0 poena.

Uprkos padu, veličina pada spot stope se smanjuje, što bi moglo dovesti do normalizacije stope kasnije ove godine.

Martovska stopa inflacije u Evropi od 2,4 odsto bila je najniža u poslednja 33 meseca i dovela je do rasta poverenja potrošača od 0,6 poena.

Očekuje se da će se rast obima drumskog tereta u EU 2024. poboljšati na 0,4% na godišnjem nivou (sa -1,1% u 2023.), prema najnovijoj prognozi IRU. Ovo će biti moguće zahvaljujući realnom rastu plata (kako se inflacija usporava) i snažnom tržištu rada koje podržava oporavak potrošnje.

2. Uticaj novih cena putarine zbog CO₂ taksi

Nakon Nemačke, naknade za CO₂ uključene u cenu putarine sada su stupile na snagu u Austriji, Mađarskoj i Češkoj. One su rezultirale povećanjem putarine od 7,4% u Austriji, 13% u Češkoj, 40% u Mađarskoj i 83% u Nemačkoj.

Ove nove putarine su deo šire inicijative u okviru revidirane Direktive o evrovinjeti koja ima za cilj da podstakne smanjenje emisija, uprkos nedostatku uslova koji omogućavaju značajno korišćenje vozila sa nultom emisijom. Povećanja putarine predstavljaju dodatna finansijska opterećenja za prevoznike koji se već bore sa visokim operativnim troškovima, što utiče na ukupne cene prevoza.

U mnogim evropskim zemljama očekuju se usklađivanja stopa putarine. Švedska bi trebalo da primeni promene u maju 2024. godine, a slede Danska sledeće godine, Holandija i Rumunija 2026. i delovi Belgije 2028. godine.

3. Rast troškova

Operativni troškovi drumskog transporta ostaju visoki. Oni su vođeni faktorima kao što su održavanje vozila, osiguranje i troškovi nabavke i održavnja guma. Navedeni troškovi nastavljaju da rastu u poređenju sa prethodnim godinama, uz visok pritisak.

Cene dizela, koje su smanjene 2023. godine, ponovo su počele da rastu početkom 2024. Prosečna cena dizela na pumpi porasla je za 3% do kraja prvog kvartala 2024. u odnosu na početak januara 2024. Povećanje cena goriva doprinosi rastu operativnih troškova, što dalje pritiska vozarine.

Iako se očekuje da će se potražnja oporaviti, regulatorne promene, geopolitička neizvesnost i fluktuirajuće cene goriva nastaviće da oblikuju dinamiku tržišta tokom 2024. Industrija mora da se nosi sa ovim izazovima kako bi postigla stabilnost i rast u narednim mesecima

Potpuna slika evropskih tarifa drumskog prevoza dostupna je u The European Road Freight Rate Development Benchmark K1 2024.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.