Kraj dugih vožnji? – Trucksters omogućava vozačima da se smenjuju, a vozila budu stalno u pokretu

Španski tehnološki startap Trucksters prikupio je 900.000 evra od više investitora, među kojima je nemački proizvođač sportskih automobila Porsche.

Trucksters je tehnološki startap sa sedištem u Madridu, koji posluje tako što povezuje vozače i prevoznike radi optimizacije transporta tereta na velike udaljenosti. Njihova ideja je da smanje vreme isporuke na velike udaljenosti za 50%, tako što će omogućiti kamionima da budu neprekidno u pokretu. “Tehnologija omogućava našem timu profesionalaca da se smenjuje u vožnji istog vozila, čime se optimizuje vreme praznog hoda, bez troškova udvojene posade”, navode u Trucksters-u.

Porsche je investirao zajedno sa Axel Springer-om, putem njihove joint venture kompanije koje ulaže u startape – APX. U Trucksters će uložiti i Vallei Venture Capital, generalni direktor kompanijeTransfesa Bernd Hullerum, mreže IESE G8i i Avasi, Big Sur Ventures, Metavallon i drugi poslovni anđeli iz Španije i drugih zemalja.

Luis Bardaji, generalni direktor i suosnivač Trucksters-a, kaže da će se nova sredstva koristiti za nastavak trenda rasta koji su ostvarili ove godine. Uprkos korona-krizi, Bardaji tvrdi da Trucksters (inače pokrenut 2018) raste 40% mesečno. Kompanija takođe planira da iskoristi investiciju kako bi učvrstila svoj položaj na tri koridora gde posluju – dva koji polaze sa Mediterana (jedan prema Belgiji, Holandiji i Nemačkoj, a drugi prema Poljskoj), a treći, od centra Španije do i iz oblasti Beneluksa i Nemačke. Osim toga, Trucksters namerava da ulaže u tehnologiju i svoj sistem “učini pametnijim” .

„Klasičan“ način rada
Kako radi Trucksters

 

 

 

 

 

 

 

Kako objašnjava Luis Bardaji, Trucksters koristi veštačku inteligenciju i big data, kako bi ostvario uštede i skratio vreme isporuke:

– Zahvaljujući tehnološkom planiranju sa algoritmima, uspeli smo da budemo efikasniji po pitanju troškova i smanjimo vreme isporuke do 50%. To postižemo tako što omogućavamo da kamioni neprekidno budu u pokretu zahvaljujući sistemu smenjivanja kamiondžija. Takođe, smanjujemo vreme koji oni provode van kuće tako što se nakon 4,5 sata zamenjuju sa kolegama, da bi vozili robu u suprotnom smeru još 4,5 sata. Na taj način, mogu da spavaju kod kuće svake večeri – navodi.

Kompanija takođe nije isključila pokretanje još jedne emisije akcija, a navode da će situaciju razmotriti za deset meseci. Prema pisanju El Pais-a, dugoročni plan kompanije je da se usredsredi na širenje svog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, uključujući Poljsku.

Izvor: trans.info