Tunel Monblan potpuno zatvoren od septembra do polovine decembra

Tunel Monblan biće potpuno zatvoren za saobraćaj od septembra do decembra ove godine zbog obimnih radova na sanaciji konstrukcije i bezbednosnih sistema. Biće to prvi put da se na konstrukciji Monblana izvodi dubinska sanacija ovakvog obima, još od njegove izgradnje pre 60 godina, saopštila je kompanija koja upravlja tunelom.

Radovi će se odvijati na oko 600 metara, a reč je o restauraciji svoda tunela na dve deonice. Kako se precizira u saopštenju, izvođenje ovih radova će podrazumevati demontažu svih sigurnosnih sistema. Zbog nemogućnosti njihovog uklanjanja svake večeri i ponovnog postavljanja svakog jutra, tunel će biti potpuno zatvoren za saobraćaj.

Potpuno zatvaranje tunela za saobraćaj najavljeno je od 17 časova 4. septembra do 22 časa 18. decembra 2023. godine.

Tokom druge faze, u proleće 2024. godine, biće nastavljeni radovi na još 640 metara u tunelu. Ukupni troškovi za projekte u 2023. i 2024. iznosiće 50 miliona evra. Radovi uglavnom podrazumevaju postavljanje novog sistema hidroizolacije, jer je glavni faktor oštećenja objekta povezan sa infiltracijom vode.

Jesen je odabrana za potpuno zatvaranje, jer je to period najnižeg saobraćaja, posebno lakih vozila (koja su u 2022. godini činila 67% ukupnog saobraćaja).

Mapu alternativnih ruta koje vozila treba da koriste tokom zatvaranja možete u nastavku, a sve dodatne informacije OVDE.

Izvor: tunnelmb.net

Naslovna foto: tunnelmb.net