Turske pumpe uskoro neće moći da ispisuju cene goriva?!

Benzinske stanice u Turskoj su se u prethodnim danima suočile sa novim, neobičnim problemom. Naime, u istom trenutku kada vrednost lire pada i cene energenata rastu, nastaje situacija u kojoj reklamni panoi na pumpama ostaju bez adekvatnih rešenja za ispisivanje cena. Razlog je što su sve do sada cene goriva ispisivane jednocifrenim brojevima, pa je toliko mesta i bilo na panoima. Kako su se cene poskupljenjem približile dvocifrenim brojevima, javila se i potreba za modifikovanjem dosadašnjeg sistema.

Bloomberg saznaje da su snabdevači goriva svesni da je rekacija neophodna. Kompanije Shell, Opet i BP u ovom trenutku traže rešenja, navode anonimni sagovornici upoznati sa njihovim operacijama. Kako navodi Bloomberg, tokom ove i naredne nedelje očekuju se modifikacije benzinskih stanica.

Iz analize cena kompanije Opet, koja posluje na više od 1.700 stanica, cene benzina u Turskoj su ove godine narasle za 10%, a cene dizela za 24%.

Pored toga što je za Tursku uvoz u energetskom sektoru veoma opterećujući faktor, Vlada se ove godine odrekla 4,8 milijardi dolara poreskih prihoda od goriva, s ciljem da se stopira rast cena na pumpama, piše Bloomberg.

Benzin se u protekloj nedelji prodavao po ceni od 7,90 lira (0,8 dolara), a dizel po ceni od 8,20 lira. Lira je tokom 2021. oslabila 23%, što je, kako procenjuje Bloomberg, najgori učinak među valutama na tržištima u razvoju.